Selasa, 30 April 2019 | 10:13am

Harga minyak dunia terus susut

SINGAPURA: Harga minyak merosot Selasa berikutan jangkaan peningkatan pengeluaran dari Amerika Syarikat (AS) manakala pengeluar kelab OPEC dijangka mengimbangi sebahagian besar jangkaan kekurangan pengeluaran susulan sekatan AS ke atas Iran.

Kelembapan dalam industri perkilangan dan perkhidmatan China pada April juga memberi kesan kepada harga minyak mentah, kata peniaga memandangkan ia mencadangkan ekonomi terbesar di Asia itu masih bergelut untuk mendapatkan semula daya kekuatannya.

Niaga hadapan minyak mentah Brent berada pada $71.75 satu tong pada 0131 GMT, turun 29 sen, atau 0.4 peratus, daripada penutupan terakhirnya.

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) berada pada AS$63.35 satu tong, turun 15 sen, atau 0.2 peratus daripada penutup sebelumnya.

Harga minyak melonjak sekitar 40 peratus antara Januari dan April, dilonjakkan oleh pemotongan bekalan diterajui Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) serta sekatan AS terhadap pengeluaran minyak Iran dan Venezuela.

Tetapi harga berada di bawah tekanan lewat minggu lalu selepas Presiden Donald Trump secara terbuka menekan OPEC dan ketua de facto Arab Saudi untuk meningkatkan pengeluaran bagi memenuhi kekurangan bekalan disebabkan sekatan ke atas Iran.

Stephen Innes, Ketua Dagangan di SPI Asset Management, berkata kumpulan pengeluar itu "ingin mengelakkan harga minyak yang melonjak ke tahap yang akan mencetuskan kemerosotan permintaan, (sementara) jelas dalam kepentingan OPEC untuk mengekalkan harga lantai yang kukuh".

Bank of America Merrill Lynch berkata pengeluaran minyak Iran akan jatuh kepada 1.9 juta tong sehari pada separuh kedua 2019 daripada 3.6 juta tong sehari pada suku ketiga 2018.

Bagaimanapun, bank itu berkata ia menjangka "pasaran yang hampir seimbang pada 2019" kerana pengeluaran OPEC dan juga AS akan meningkat. - Reuters

Berita Harian X