Jumaat, 12 April 2019 | 4:59pm

Malaysia hasil 188 bilion sarung tangan getah

KUALA LUMPUR: Permintaan sarung tangan getah di peringkat global dijangka mencecah 300 bilion tahun ini dengan anggaran pertumbuhan tahunan sebanyak 12 peratus, menurut Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia (Margma).

Daripada jumlah itu, 188 bilion sarung tangan akan dihasilkan di Malaysia selaku pengeluar utama dunia dan peneraju eksport sarung tangan sekali gus menyumbang 63 peratus bekalan global, diikuti Thailand (18 peratus), China (10 peratus) dan Indonesia (3.0 peratus).

Kenyataan itu dipetik oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), agensi kerajaan yang memantau dan memacu pelaburan terhadap sektor pembuatan dan perkhidmatan daripada e-buletin MARGMA keluaran Mac 2019.

e-buletin itu adalah kemas kini MIDA mengenai industri itu di peringkat bulanan untuk pelabur global.

Sementara itu, MIDA mengunjurkan perolehan eksport sarung tangan getah akan mencecah RM19.88 bilion tahun ini, meningkat berbanding RM18.8 bilion diunjurkan penggiat industri pada 2018.

“Sarung tangan getah buatan Malaysia dijangka dieksport kepada lebih 195 negara di seluruh dunia pada 2019,” katanya.

Secara keseluruhan, MIDA berkata pasaran global industri sarung tangan getah perubatan menunjukkan aliran positif, didorong oleh peningkatan tahap penjagaan kesihatan serta populasi golongan warga tua.

Bagaimanapun, memandangkan industri (sarung tangan perubatan) yang semakin kompetitif, pengeluar sarung tangan getah meningkatkan pelaburan dalam bidang automasi sebagai antara langkah mengurangkan peningkatan kos buruh dan meningkatkan keberkesanan pengeluaran, katanya.

Sehubungan itu, MIDA akan terus menggalakkan penyedia teknologi Industri 4.0 global dan penyedia penyelesaian industri automasi untuk menjalin kerjasama dengan pengeluar sarung tangan getah perubatan.

Antara pengeluar terbabit ialah Top Glove Corporation Bhd, pengeluar sarung tangan getah terbesar dunia yang berusaha mengembangkan dan meneruskan pendigitalan operasinya secara agresif.

-BERNAMA

Berita Harian X