Khamis, 5 Mei 2022 | 12:49pm
Pengarah Eksekutif Malaysian Genomics Resource Centre Bhd (MGRC), Datuk Alvin Nesakumar.
Pengarah Eksekutif Malaysian Genomics Resource Centre Bhd (MGRC), Datuk Alvin Nesakumar.

Permintaan pemeriksaan genetik kembali meningkat tahun ini

KUALA LUMPUR: Malaysian Genomics Resource Centre Bhd (MGRC), syarikat genomik dan biofarmaseutikal terkemuka tempatan, menyaksikan permintaan terhadap pemeriksaan genetik kembali meningkat tahun ini dan kembali kepada jumlah seperti pra-COVID-19.

Pengarah Eksekutifnya, Datuk Alvin Nesakumar, berkata MGRC mula membangunkan profil saringan genetik Dtect yang pertama pada 2012.

Katanya, pada hari ini terdapat 15 profil Dtect yang menapis penanda genetik yang dikaitkan dengan risiko genetik untuk pelbagai bidang seperti penyakit kardiovaskular, penyakit metabolik dan kanser, kepada ciri kesihatan seperti pemakanan dan kecergasan.

"Walaupun 2020 dan sebahagian awal 2021 menyaksikan kelembapan dalam permintaan untuk pemeriksaan genetik secara umum, namun pada separuh kedua 2021 telah menyaksikan pulangan yang kukuh dalam permintaan untuk Dtect. Hari ini kita telah kembali kepada jumlah pra-COVID-19," katanya kepada BH dalam temu bual secara maya baru-baru ini.

Dalam pada itu Alvin berkata, terapi CAR T-cell adalah salah satu bentuk imunoterapi baharu walaupun kanser kekal sebagai penyakit yang sukar untuk dirawat yang mana bentuk imunoterapi ini meningkatkan keupayaan sistem imun pesakit untuk mengenali dan menyasarkan sel-sel kanser tertentu.

"Kami mengenalpasti potensi dalam perkhidmatan imunoterapi, memandangkan di Malaysia, terdapat peningkatan 11.3 peratus dalam kes kanser antara tempoh 2007-2011 dan 2012-2016 menurut Laporan Pendaftaran Kanser Kebangsaan Malaysia.

"Di bawah perkhidmatan imunoterapi, pasaran terapi CAR T-cell global dijangka menjana pendapatan tahunan AS$8.7 bilion menjelang tahun 2025, dengan kadar pertumbuhan tahunan dikompaun (CAGR) sebanyak 58.52 peratus, menurut 'Pasaran Ubat Imunoterapi mengikut Jenis, Kawasan Terapi, Pengguna Akhir- Ramalan Global hingga 2025' laporan yang dihasilkan oleh Markets And Markets Research.

"Kami menandatangani perjanjian tiga pihak selama 10 tahun dengan iCARTAB Biomedical Company Limited dan Advanced Immune Therapeutics Sdn Bhd pada Jun 2020 dengan pilihan untuk memperbaharui 10 tahun lagi yang memberi kami hak eksklusif untuk mengedar, menghasilkan dan mengkomersilkan terapi CAR T-cell untuk imunpterapi kanser pepejal," katanya.

Tambahnya, lapan pasaran yang kini diliputi oleh perjanjian itu termasuk Malaysia, Singapura, Brunei, Indonesia, Thailand, Vietnam, Kemboja dan Laos.

"Ini menjadikan kami salah satu syarikat perintis di Asia Tenggara untuk menjadikan terapi CAR T-cell sebagai pilihan rawatan yang mudah diakses dan berdaya maju untuk barah pepejal.

"Pengeluaran dan pengkomersilan produk dan perkhidmatan berkaitan sel adalah sebahagian daripada strategi pertumbuhan kami di mana kami menyasarkan untuk mengeluarkan CAR T-cell untuk kanser pepejal pada kos input yang lebih rendah, mengeluarkan CAR T-cell untuk kanser cecair untuk pihak ketiga dan menyediakan kejuruteraan sel perkhidmatan kepada pihak ketiga.

"Kami percaya keterjangkauan akan memainkan peranan penting dalam pertumbuhan perkhidmatan imunoterapi CAR T-cell kerana kami menyasarkan untuk menghasilkan CAR T-cell pada kos AS$50,000 bagi setiap pesakit berbanding kos biasa kira-kira AS$400,000 bagi setiap pesakit di Amerika Syarikat," katanya.

Alvin menambah, pihaknya ada menerima minat untuk pengeluaran CAR T-cell daripada pakar di hospital di luar negara dan juga di Malaysia.

"Walaupun kami sudah menerima tempahan untuk pengeluaran CAR T-cell, kami sedang berusaha untuk memformalkan hubungan dengan beberapa hospital, yang kami harap akan dapat diumumkan dalam masa terdekat," katanya.

Berita Harian X