Isnin, 4 November 2019 | 4:41pm

Saudi Aramco dinilai sehingga AS$2.3 trillion

DUBAI/ABU DHABI: Penganalisis menganggarkan penilaian untuk Saudi Aramco antara AS$1.2 trillion dan AS$2.3 trillion selepas gergasi minyak itu memulakan tawaran awam permulaan (IPO) di bursa tempatan, demikian menurut pengurus dana.

Penganalisis bank mula menunjukkan penyelidikan IPO kepada pengurus dana tidak lama lagi selepas Aramco, syarikat yang paling menguntungkan di dunia, semalam mengumumkan hasratnya untuk diapungkan di bursa domestik yang bakal menjadi penyenaraian terbesar di dunia.

Laporan penyelidikan menunjukkan cabaran yang dihadapi apabila mencapai sasaran penilaian awal Putera Mahkota Saudi, Mohammed bin Salman sebanyak AS$2 trilion untuk pengeluar minyak terbesar di dunia itu, dengan beberapa bank mengatakan ia mungkin dinilai kira-kira AS$1.5 trilion.

Bank of America (BOFA) Merrill Lynch menganggarkan penilaian Aramco sekitar serendah AS$1.2 trilion hingga mencecah AS$2.3 trilion, manakala EFG Hermes mempunyai penilaian ekuiti AS$1.55 trilion hingga AS$2.1 trilion, dua pengurus dana yang melihat laporan penyelidikan yang memaklumkan kepada Reuters.

Bagaimanapun, bank berkenaan tidak dapat dihubungi untuk ulasan lanjut.

Penyelidikan BOFA Merrill berdasarkan pada model aliran tunai yang didiskaunkan, kaedah penilaian yang menggunakan aliran tunai masa depan, menurut satu pengurus dana yang melihat penyelidikan.

Penyelidikan Kredit Suisse juga mempunyai aliran yang sama, kata pengurus dana itu.

Sementara itu, penyelidikan EFG Hermes membayangkan nilai perusahaan pada 2020 dianggarkan kepada nisbah EBITDA sebanyak 6.9 kali hingga 9.4 kali, nisbah harga kepada pendapatan 14.5 kali hingga 19.5 kali dan hasil dividen sebanyak 3.9 peratus hingga 5.3 peratus.

Pengumuman yang lama ditunggu-tunggu oleh Aramco pada Ahad tidak mendedahkan bilangan saham yang akan dijual, harga atau tarikh pelancaran.

Sumber memberitahu Reuters, Aramco boleh menawarkan 1.0 peratus hingga 2.0 peratus sahamnya di Bursa Riyadh, meningkat sebanyak AS$20 bilion kepada AS$40 bilion.

Urus niaga lebih AS$25 bilion itu akan mengatasi rekod gergasi e-dagang China, Alibaba pada 2014.

-Reuters

Berita Harian X