Isnin, 6 Mei 2019 | 4:42pm
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Axiata, Tan Sri Jamaludin Ibrahim (kanan) dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Telenor, Sigve Brekke pada sesi taklimat media di Kuala Lumpur. - NSTP/Saifullizan Tamadi
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Axiata, Tan Sri Jamaludin Ibrahim (kanan) dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Telenor, Sigve Brekke pada sesi taklimat media di Kuala Lumpur. - NSTP/Saifullizan Tamadi

Axiata, Telenor akan bergabung wujudkan juara global baharu

KUALA LUMPUR: Axiata Group Bhd dan Telenor ASA akan mewujudkan juara global baharu susulan perbincangan untuk menggabungkan operasi Asia mereka di bawah entiti global yang digabungkan (MergedCo).

Di Malaysia, penggabungan Celcom Axiata Bhd (Celcom) dan Digi.Com Bhd, seterusnya akan menjadi pengendali mudah alih terbesar di Malaysia.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini, Axiata berkata kedua-dua pihak akan berusaha untuk memuktamadkan perjanjian dalam tempoh suku ketiga 2019, yang bakal menyaksikan Telenor menjadi pemegang saham majoriti MergedCo global dengan jangkaan 56.5 peratus pemilikan manakala 43.5 peratus oleh Axiata.

“Pihak-pihak yang terlibat menyatakan bahawa belum ada kepastian transaksi yang dicadangkan itu akan menjurus kepada perjanjian atau obligasi yang mengikat pihak-pihak untuk meneruskan pengambilalihan, penggabungan dan penjualan,” katanya.

Axiata berkata menerusi cadangan itu, kedua-dua pihak menetapkan hasrat untuk menyenaraikan MergedCo di Bursa Malaysia, dan satu lagi bursa antarabangsa utama dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

“Selaku juara dunia, MergedCo kini meliputi Malaysian Champion, Global TowerCo dan pusat inovasi terbeser di rantau ini, kesemuanya beribu pejabat di Malaysia,” katanya.

MergedCo akan mengawal operasi anak-anak syarikat di sembilan negara dengan gabungan penduduk lebih satu juta dan 300 juta pelanggan.

Secara keseluruhannya, ia bertujuan mengawal kedudukan utamanya di enam negara, kedudukan kedua di dua negara dan kedudukan ketiga dalam satu pasaran.

Bagaimanapun, unit Bangladesh, Robi Axiata Ltd, akan terus diuruskan secara bebas oleh Axiata setelah proses itu selesai.

MergedCo berpotensi untuk menyumbang hasil lebih daripada RM50 bilion dan pendapatan sebelum faedah, cukai, pelunasan dan susut nilai (EBITDA) melebihi RM20 biliion, katanya.

Berdasarkan portfolionya yang unik, MergedCo akan menjadi antara kumpulan komunikasi terbesar di rantau ASEAN dan Asia Selatan dari segi nilai, hasil dan keuntungan dengan lembaran imbangan yang kukuh untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan agresif pengguna, rumah, perusahaan, dan Internet benda (segmen pasaran kecerdasan buatan IoT).

MergedCo juga berpotensi untuk menyumbang nilai tambahan dalam sinergi sebanyak RM20 juta melalui penyatuan aset dan organisasi, skala ekonomi dan skop selain amalan terbaik gabungan berkenaan.

Mengenai TowerCo Global, Axiata berkata ia juga berpotensi mengetuai pembentukan lima penggiat utama infrastruktur mudah alih global, dengan menggabungkan edotco Group Sdn Bhd (edotco), Axiata TowerCo yang kini merupakan TowerCo global ke-13 terbesar dan aset-aset menara Telenor Asia.

Sementara itu, Pusat Inovasi akan mewujdukan Pusat Inovasi terbesar di rantau ini untuk memasukkan IoT dan 5G, serta Kilang Bakat Global.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Axiata, Tan Sri Jamaludin Ibrahim, berkata entiti yang baru bergabung itu akan membolehkan syarikat itu melonjak ke Axiata 4.0 untuk menguasai momentum global Revolusi Perindustrian Keempat (IR 4.0) dan berkembang melangkaui mudah alih ke Jalur Lebar, Digital, 5G, IOT, AI dan Penyelesaian.

“Syarikat bergabung itu akan secara aktif menyokong aspirasi kerajaan untuk menarik organisasi bertaraf dunia, dan memimpin dalam memajukan inovasi dan pembangunan yang fokus kepada bakat-bakat Malaysia dan global.

“Masih banyak kerja untuk merealisasikan perjanjian ini, namun saya teruja memandangkan penggabungan ini adalah antara yang paling menonjol dalam sejarah telekom di Asia dan korporat Malaysia,” katanya.

Sekiranya pihak-pihak yang terbabit bersetuju, transaksinya akan tertakluk kepada kelulusan oleh pemegang saham dan badan pengawalseliaan.

Sementara itu, dalam kenyataan berasingan, Digi berkata Telenor juga telah membuat pengumuman mengenai potensi sumbangan bukan tunai aset infrastruktur telekom kepada Bursa Saham Oslo, hari ini. - BERNAMA

Berita Harian X