Jumaat, 8 March 2019 | 4:07pm
PETALING JAYA 08 MARCH 2019. Cheif Executive Officer Celcom Axiata Berhad, Idham Nawawi at media briefing 'Guna Celcom' network excellence campaign at the Academy Celcom Petaling Jaya. NSTP/ZUNNUR AL SHAFIQ

Celcom beri tumpuan kepada IR4.0, 5G

PETALING JAYA: Celcom Axiata Bhd akan menumpukan kepada pengalaman pelanggan, termasuk menyediakan sendiri Revolusi Perindustrian Keempat (IR 4.0) dan era Generasi Kelima (5G) akan datang, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Idham Nawawi.

“Kami juga mencari jalan baru untuk meningkatkan pertumbuhan pendapatan, termasuk penggunaan peranti akses tanpa wayar tetap (FWA).

“Kami melihatnya sebagai kawasan dan peluang yang berpotensi baharu melalui kempen 'Guna Celcom', memanfaatkan secara khusus ke kawasan yang masih menggunakan Internet jalur lebar tembaga,” katanya pada taklimat media berhubung kempen ‘Guna Celcom’ di sini, hari ini.

Berhubung perbelanjaan modal (capex) tahun ini, beliau berkata syarikat itu memperuntukkan kira-kira RM1 bilion bagi tahun ini, kurang berbanding RM1.05 bilion yang dibelanjakan pada 2018, RM1.28 bilion pada 2017 dan RM1.33 bilion pada 2016.

Beliau berkata, perbelanjaan modal yang lebih rendah itu ialah kerana perbelanjaan bagi pelaksanaan 4G.

“Pada tahun-tahun sebelumnya, capex yang lebih tinggi adalah pelaburan caj turbo untuk membina kapasiti. Sekarang, kita boleh memanfaatkan keupayaan dan keupayaan yang dilabur. Namun secara purata, capex kami masih lebih tinggi daripada kebanyakan peserta industri," katanya.

Idham berkata, pengembangan liputan evolusi jangka penjang (LTE) 4G Celcom mencakupi lebih 90 peratus penduduk dan pada Februari tahun ini, pelaburan rangkaian itu merangkumi lebih 9,000 laman LTE di seluruh negara, menyampaikan lebih banyak data dalam kapasiti rangkaian yang lebih besar.

Berhubung perkembangan terkini 5G, Celcom katanya menjalankan percubaan pertama di Asia Tenggara pada tahun 2017 pada jalur 28Ghz, mencapai sehingga 18Gbps dan latensi serendah lima milisaat.

Beliau berkata, Celcom akan mempamerkan kes penggunaan 5G seperti holoportation, kenderaan yang disambungkan, perlawanan bola sepak realiti maya, akses tanpa wayar tetap 5G (FW) dan dron terhubung dalam pameran industri 5G yang akan diadakan April depan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Kewangannya, Jennifer Wong Chui Fen, berkata Celcom menjangkakan pertumbuhan pendapatan satu angka pada tahun ini.

Tahun lalu, jumlah pendapatan Celcom meningkat 1.1 peratus kepada RM6.66 bilion daripada RM6.59 bilion pada 2017 manakala pendapatan perkhidmatan meningkat satu peratus kepada RM6.12 bilion daripada RM6.05 bilion.

Berita Harian X