Rabu, 14 March 2018 | 8:14am
DARI kanan, Chee Meng, Khariza, Eddie dan Julien ketika ditemui di Menara Gamuda, Damansara, Kuala Lumpur.
DARI kanan, Chee Meng, Khariza, Eddie dan Julien ketika ditemui di Menara Gamuda, Damansara, Kuala Lumpur.

Inisiatif Gamuda Parks kekal ekosistem

KUALA LUMPUR: Mengekalkan biodiversiti adalah penting kepada keseimbangan alam, sekali gus menjadikan kehidupan manusia lebih sejahtera.

Tinggal di kawasan alam sekitar yang bersih, penting untuk kerohanian dan kesihatan fizikal.

Dengan mengukuhkan biodiversiti di kawasan perbandaran dan pembangunan perumahan, ia dapat meningkatkan kesejahteraan dan kesihatan keseluruhan tempat kita tinggal, bekerja, bermain dan membesarkan keluarga.

Kepentingan menjaga biodiversiti menjadi aspek penting dalam projek pembangunan di bawah Gamuda Land, pemaju perumahan terkenal di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif Gamuda Land, Ngan Chee Meng, berkata dalam menjaga biodiversiti, Gamuda Land mengambil inisiatif mewujudkan Gamuda Parks yang disertai sekumpulan pakar dalam melaksanakan pembangunan perbandaran dan perumahan.

"Falsafah pembangunan Gamuda Land setiap kali membangunkan sesebuah perbandaran adalah mendengar dan memahami keperluan tanah berkenaan.

"Setiap kali kami membangunkan sesebuah perbandaran seperti mana yang anda dapat lihat di Kota Kemuning dan Valencia, kami mendapati terdapat peningkatan biodiversiti di dua kawasan perbandaran ini.

"Tetapi kami tidak ada ukuran secara saintifik, sebaliknya kami menumpukan kepada usaha mebangunkan taman kami di kedua-dua perbandaran ini.

"Dengan Gamuda Parks, kami meletakkan standard dalam pengurusan taman yang menjadi penanda aras kepada kami untuk melakukan peningkatan dengan idea dan teknologi yang lebih baik," katanya ketika ditemui di Menara Gamuda, baru-baru ini.

Yang turut hadir, pasukan Gamuda Parks terdiri daripada Pengurus Besar Kanan, Unit Pengurusan Produk, Gamuda Land, Eddie Chan, Ketua Landskap Gamuda Land, Khariza Abd Khalid dan Perunding Walrus Design, Julien Hodson-Walker.

Chee Meng berkata, sebagai asasnya Gamuda Parks percaya mereka adalah penjaga tanah dan akan tinggalkan tanah itu dengan keadaan baik dan menjaga kemampanannya sebagaimana pertama kali mereka menerimanya.

GAMUDA Cove terletak bersebelahan kawasan tanah lembap.
GAMUDA Cove terletak bersebelahan kawasan tanah lembap.

Komuniti lebih ceria, mesra

"Komitmen Gamuda Land adalah untuk menyediakan persekitaran yang hidup untuk komuniti kami dalam suasana ceria, mesra dan komuniti yang bersatu padu.

"Kami percaya mereka selayaknya tinggal di kawasan terancang, bersih, selamat dan bersatu dengan alam," katanya.

Chee Meng berkata, pasukan Gamuda Parks bertanggungjawab dalam rekaan, perancangan dan penyelenggaraan kehijauan di projek perbandaran Gamuda Land.

Katanya, Gamuda Parks turut membuat pemantauan dan menyelaras pengukuhan biodiversiti yang sedia ada dalam kawasan pembangunan.

"Rekaan dan standard penyelenggaraan akan diaplikasi untuk mengukuh kualiti kehidupan alam sekitar di kawasan perbandaran kami.

"Sebagai permulaan, kami memberi fokus kepada pembangunan perbandaran terkini, Gamuda Gardens dan Gamuda Cove," katanya.

Panduan tiga ekosistem

Ketika ini agendanya adalah menyediakan Polisi Biodiversiti Gamuda Parks yang mengandungi standard dan panduan untuk tiga ekosistem yang ada dalam bidang kuasa Gamuda Parks.

Antara aktivitinya adalah penanaman pokok dan taman komuniti di kawasan perbandarannya yang dikawal selia kakitangan dalamannya untuk tempoh dua tahun sebelum ditanam di tapak sebenar.

Untuk taman komuniti, penanam sayuran dan herba dilaksanakan di Kundang Estates, Gamuda Gardens dan twentyfive.7.

Pembangunan di Gamuda Cove membabitkan usaha pengukuhan kepelbagaian bio untuk tempoh jangka panjang bagi meningkatkan kesejahteraan penduduknya.

Menurut Julien, dalam pelaksanaan meningkatkan biodiversiti di Gamuda Cove, mereka menggunakan pendekatan mendengar apa yang tanah mahukan.

"Kami mendengar secara intrinsik dan kualiti persekitarannya seperti kawasan hutan sekitarnya yang mahukan pelbagai jenis pokok ditanam bersesuaian dengan keadaan tapak dan lokasi.

"Memandangkan kawasan ini bersebelahan kawasan tanah bencah, kami hasilkan tasik yang kaya dengan hidupan.

"Kami mahu menjadi lebih sensitif dan simpati terhadap hutan rezab dan tanah bencah kerana mahu taman ini bersepadu dengan persekitaran," katanya.

Kata Julien, pembangunan Gamuda Cove istimewa kerana dibangunkan di kawasan hijau tanpa merosakkan alam sekelilingnya.

"Ia berbeza dengan kebanyakan pembangunan sesuatu perbandaran di mana pemaju akan membersihkan kawasan berkenaan dengan menebang pokok dan memusnahkan kawasan semula jadi.

"Kami mengekalkan biodiversiti di sekitar Gamuda Cove. Semua taman dilengkapi dengan rangka kerja landskap yang membenarkan interaksi dengan penduduk.

"Dengan mengekalkan alam sekitar berdasarkan prinsip asas berkenaan, ia dapat menghasilkan persekitaran selamat untuk manusia," katanya.

Gamuda Cove yang berkeluasan 1,530 ekar terletak di Selatan Lembah Klang membabitkan pembangunan bercampur meliputi perbandaran dan komersial yang menekankan aspek hijau dalam landskap yang turut menampilkan elemen air.

Gamuda Land sememangnya menitik beratkan kepentingan alam sekitar dalam pembangunan perbandarannya dan ia dapat dilihat pada projeknya yang terdahulu seperti di Kota Kemuning dan Valencia di Sungai Buloh.

Berita Harian X