Jumaat, 27 Januari 2023 | 11:45am
Hyundai Motor Co - Foto Reuters
Hyundai Motor Co - Foto Reuters

Hyundai, Kia disaman kerana kereta tiada teknologi anti curi

SEOUL: Peguam bandar Seattle memfailkan saman terhadap Hyundai Motor Co dan sekutunya Kia Corp susulan beberapa model kereta mereka tidak dilengkapi teknologi anti-kecurian, lapor Agensi Berita Yonhap memetik kenyataan pengeluar kereta itu pada Jumaat.

Menerusi saman yang difailkan di mahkamah persekutuan, peguam bandar Seattle, Ann Davison menggariskan kegagalan pembuat kereta dalam memasang teknologi anti-kecurian untuk beberapa model kenderaan hingga menyebabkan peningkatan kes kecurian kereta di Seattle dan wilayah lain.

Kes kecurian kereta keluaran Hyundai dan Kia dari 2021 hingga 2022 masing-masing meningkat sebanyak 503 peratus dan 363 peratus.

Sementara itu, Hyundai dan Kia melahirkan rasa kesal terhadap tindakan undang-undang di Seattle sambil memohon maaf atas kesulitan yang dialami pelanggan yang terjejas.

"Sebagai tindak balas kepada peningkatan kes kecurian yang menyasarkan kenderaan kami di Amerika Syarikat, Hyundai Motor America sudah menghasilkan enjin immobiliser pada semua kenderaan yang dikeluarkan setakat November 2021.

"Di samping itu, syarikat sudah mengambil beberapa siri tindakan untuk menghalang kecurian kenderaan, termasuk kemas kini perisian dan ia bakal tersedia pada bulan depan serta diberikan kepada pelanggan tanpa sebarang cas tambahan," menurut Hyundai dalam satu kenyataan.

Kia merancang untuk meningkatkan perisian bagi kebanyakan kenderaan yang terjejas menjelang pertengahan 2023.

-BERNAMA

Berita Harian X