Rabu, 13 April 2022 | 1:06pm
Trak pikap Isuzu D-Max generasi ketiga.
Trak pikap Isuzu D-Max generasi ketiga.

Isuzu D-Max catat jualan tertinggi baharu

KUALA LUMPUR: Trak pikap Isuzu D-Max generasi ketiga serba baru mencatatkan jualan tertingginya pada Mac 2022 sejak Isuzu Malaysia mula beroperasi di Malaysia pada 2005.

Angka rasmi menunjukkan yang Isuzu Malaysia mencatatkan 1,233 pendaftaran bagi Isuzu D-Max terbaru sepanjang bulan lalu, didorong oleh serahan kenderaan yang kembali meningkat bagi memenuhi pesanan tertangguh sebelum ini.

Angka baru ini mengatasi rekod Isuzu yang sebelumnya, dengan 885 unit terjual pada Disember 2014 selepas pengenalan varian 3.0 liter V-Cross.

Ketua Pegawai Operasi Isuzu Malaysia, Kenkichi Sogo, berkata peningkatan serahan dari kilang telah membolehkan syarikat itu memendekkan penantian pelanggan bagi mendapatkan kenderaan baru mereka.

"Sebagai jenama yang mementingkan pelanggan, dan faham bahawa pemilik kenderaan kami sangat bergantung kepada kenderaan Isuzu mereka untuk selalu bersedia berkhidmat bagi segala urusan, keutamaan kami adalah untuk meningkatkan bekalan bagi memenuhi permintaan yang juga semakin bertambah terhadap trak pikap pelbagai guna ini.

"Saya sangat berterima kasih kepada semua pelanggan yang sabar menunggu ketibaan D- Max terbaru mereka. Kami akan terus meningkatkan bekalan bagi bulan-bulan mendatang bagi mengurangkan lagi tempoh menunggu untuk pelanggan mendapatkan kenderaan mereka," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Peningkatan bekalan berkenaan dapat dicapai melalui peruntukan tambahan dari kilang dan menyaksikan varian paling banyak diserahkan sepanjang Mac adalah 1.9 Premium Auto dengan sejumlah 350 unit.

Sebagai pilihan popular warga Malaysia, varian 1.9 Premium Auto menawarkan rekaan bergaya, prestasi pemanduan cemerlang, ciri dalaman premium dan cukai jalan paling rendah bagi segmennya; mempertemukan semua perkara yang diidamkan dari sebuah trak pikap dalam satu pakej.

Permintaan terhadap varian flagship X-Terrain juga memperlihatkan peningkatan kepada 163 unit serahan, walaupun model berkenaan adalah popular di peringkat global yang turut mengalami kekurangan bekalan.

Varian berkenaan yang dilengkapi aspek keselamatan canggih dan ciri untuk keselesaan telah terbukti menjadi pilihan terbaik bagi pelanggan yang mahukan sebuah trak pikap yang memberikan nilai terbaik untuk semua lapisan penggunaan.

Bakal Ketua Pegawai Eksekutif Isuzu Malaysia, Shunsuke Okazoe, menggariskan keperluan untuk mengutamakan kepuasan pelanggan melalui usaha jualan dan lepas jualan yang terus ditambah baik.

Okazoe yang memegang ijazah undang-undang daripada Universiti Kyushu terbabit dengan perniagaan Isuzu sejak 26 tahun lalu.

Pernah memikul tanggungjawab di peringkat antarabangsa di Jepun, Amerika, India dan Thailand, beliau telah menyandang beberapa kedudukan dalam lapangan korporat dan perancangan jualan, beliau menekankan bahawa keutamaannya ketika bertugas di Malaysia adalah untuk memperkukuh rangkaian Isuzu dan memberikan lebih kepuasan kepada pelanggan.

"Walapun Isuzu Malaysia secara relatifnya masih sebuah syarikat yang baru, jumlah pelanggan kami telah berkembang agak pesat dalam tempoh 17 tahun ini.

"Reputasi jenama yang kukuh, barisan produk yang boleh diharap serta rangkaian sokongan yang kuat telah membantu kami mewujudkan sebuah platform yang sangat kukuh untuk pertumbuhan. Sasaran kami adalah untuk memperkaya sistem sokongan selari dengan pertambahan populasi pelanggan Isuzu," katanya.

Isuzu Malaysia menjalankan operasinya melalui pengedar rasmi di seluruh negara dengan 54 cawangan yang terletak di kedudukan strategik.

Isuzu Malaysia juga akan segera menjalankan aktiviti pengembangan rangkaian untuk memastikan pelanggan menikmati pengalaman yang lebih komprehensif di dalam suasana lebih selesa dan kondusif.

Berita Harian X