Isnin, 20 March 2017 | 2:53pm

Hypermotard 939 memang hiper

RINGAN pada kelajuan rendah, mudah dikawal dan amat responsif. - Foto Sairien Nafis
RINGAN pada kelajuan rendah, mudah dikawal dan amat responsif. - Foto Sairien Nafis

KONSEP Hypermotard menjejaki perjalanan yang agak panjang sejak ia memenangi anugerah Rekabentuk Terbaik pada Pameran Motosikal Milan (EICMA) pada 2005. Versi semasa adalah generasi ketiga Hypermotard yang berada di jalan raya, menerusi legasi model sama sebelumnya.

BH Auto berpeluang menunggang uji Ducati Hypermotard 939 2016 sumbangan Ducati Malaysia pada minggu lalu. Satu peluang yang amat dinantikan.

Dari segi luaran, reka bentuk yang dihasilkan pengeluar motosikal Itali, Ducati ini amat jarang mengecewakan. Lihat sahaja pada rangka dan casis jejari merah pada Hypermotard ini, anda tentu faham maksud saya.

Susun atur komponen pada motosikal ini juga kemas dan Ducati mengekalkan tradisinya dengan melengkapkan Hypermotard dengan lengan ayun tunggal sebelah yang menyerlahkan rim sport belakang lapan jejari yang menarik.

Hypermotard kini dipacu oleh enjin lebih berkuasa iaitu 937cc Testastretta 11 darjah V-twin, yang mana meningkatkan lagi tork sebanyak 10 peratus dengan ekzos standard 2-dalam-1 juga tidak kurang hebatnya.

HYPERMOTARD kini dipacu oleh enjin lebih berkuasa iaitu 937cc Testastretta 11 darjah V-twin. - Foto Sairien Nafis
HYPERMOTARD kini dipacu oleh enjin lebih berkuasa iaitu 937cc Testastretta 11 darjah V-twin. - Foto Sairien Nafis

Dengan kuasa 113 hp, berat kering 181 kilogram, motosikal ini rasa amat ringan pada kelajuan rendah, justeru membolehkannya mudah dikawal dan amat responsif ditunggang mengharungi kesesakan bandar.

Tork 72.2 lb-ft pada RPM 7,500 yang dilampias enjin Ducati V-twin membolehkan penunggang memecut keluar dari selekoh dengan bersahaja. Ini antara perkara yang mengujakan penulis untuk menunggang model ini.

Memastikan Hypermotord terus stabil menggigit jalan, ia dilengkapi dengan fork Kayaba 43 milimeter diameter, dengan kelegaan roda 170 mm, dan penyerap hentakan Sachs yang boleh dilaras, dengan 150 mm kelegaan roda. Komponen ini bergerak harmoni dengan tayar Pirelli Diablo Rosso II dan sistem brek Bosch ABS 90MP, sekali gus menjadikan penulis lebih berkeyakinan ketika mengambil selekoh dan memecut di laluan luruh. Kelajuan maksimum Hypermotard adalah 220 kilometer sejam (km/j).

Kategori lazim motosikal berkuasa tinggi adalah sport, pengembaraan, jelajah dan lasak. Hypermotard adalah kategori baharu yang menggabungkan sebahagian kategori itu. Ini jelas dilihat pada tiga mod tunggangan iaitu Urban, Touring dan Sport, selain sistem Kawalan Cengkaman Ducati (DTC).

METER LCD paparkan informasi.
METER LCD paparkan informasi.

BREK Brembo ABS.
BREK Brembo ABS.

Pada mod Sport, kuasa 113 hp dijana, tindak balas pendikit menerusi sistem Ride-By-Wire (RNW) amat tinggi, sementara DTC pada paras 3 dan ABS pada paras 1. Pada mod Touring, kuasa 113 hp dicetuskan tetapi dengan respons RBW yang sederhana manakala pada mod Urban, kuasanya adalah 75 hp dengan respon RBW yang rendah.

Kesimpulannya, penulis amat teruja menunggang Hypermotard 939cc pada hujung minggu lalu. Model ini bukan sahaja sesuai untuk kegunaan harian serta untuk tunggangan jarak jauh, malah ia juga boleh beraksi di litar lumba pada 'track day'. Anda hanya perlu menetapkan mod tunggangan dan pecut!!

ENJIN V-Twin Desmo 937cc.
ENJIN V-Twin Desmo 937cc.

Spesifikasi:

Saiz enjin: 937cc

Jenis enjin: 4 strok, V-twin desmo sejukan cecair

Kapasiti tangki: 16 liter

Ketinggian: 870 mm

Berat: 203 kg

Suspensi depan: fork 43 mm

Suspensi belakang: Penyerap hentakan tunggal, boleh laras

Brek hadapan: Brembo monobloc 4 piston 2x320 mm, ABS

Brek belakang: Disk 245 mm, 2 piston, ABS

Saiz tayar hadapan: 120/70 R17

Saiz tayar belakang: 180/55 R17

Harga: RM70,999 (harga asas termasuk GST)

Berita Harian X