Jumaat, 10 Mei 2019 | 3:44pm
MAJLIS Perbandaran Selayang (MPS).
MAJLIS Perbandaran Selayang (MPS).

MPS mantapkan perkhidmatan menerusi saluran aduan masyarakat

KUALA LUMPUR: Pendekatan menyediakan pelbagai saluran aduan yang dilakukan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dilihat mampu meningkatkan taraf perkhidmatan, sekali gus menyelesaikan masalah masyarakat setempat.

Pemangku Yang Dipertua (YDP) MPS, Datuk Dr Juhari Ahmad, berkata beliau yakin kewujudan saluran aduan dan program yang dilaksanakan pihaknya seperti kaunter aduan dan dialog bersama penduduk menjadikan perkhidmatan MPS lebih cekap.

Katanya daripada anggaran 1,400 aduan dibuat oleh pelanggan dalam tempoh sebulan, MPS berjaya menyelesaikan 90 peratus daripada masalah berkenaan dan yakin masyarakat akan lebih berpuas hati dengan perkhidmatan MPS.

“Ini kerana setiap aduan akan dipastikan dapat diselesaikan secepat mungkin. Kita memang amat prihatin dengan masalah yang dihadapi oleh masyarakat dan berharap mereka dapat membantu kami dalam sistem penyampaian perkhidmatan ini.

“Bagi kemudahan pelanggan, kami sudah menyediakan beberapa saluran aduan seperti e-aduan, e-mel, media sosial, telefon atau pelanggan boleh datang sendiri ke kaunter,” katanya kepada media, pada Majlis Hari Bertemu Pelanggan di sini, hari ini.

Beliau menjelaskan, antara aduan yang kerap dilaporkan adalah kes pelanggan yang dikompaun, pelan tambahan bangunan, kejiranan dan penguatkuasaan.

“Program ini adalah salah satu perantaraan untuk mendekati orang ramai bagi mendapatkan maklum balas, aduan dan cadangan bagi penambahbaikan kualiti sistem perkhidmatan MPS.

“Sehubungan itu, orang ramai dialu-alukan untuk hadir berurusan pada Hari Bertemu Pelanggan MPS yang diadakan setiap bulan,” katanya.

bagi sebarang pertanyaan lanjut, orang ramai boleh menghubungi Jabatan Korporat MPS di talian 03-6126 5824 atau melayari laman sesawang www.mps.gov.my.

Berita Harian X