X
Selasa, 10 March 2020 | 11:21am

Ahmad Faizal letak jawatan MB Perak

IPOH: Datuk Seri Ahmad Faizal meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Perak berkuat kuasa hari ini selari dengan tindakan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) keluar daripada Pakatan Harapan (PH).

Menurut Pengerusi BERSATU Perak itu, beliau menyembah maklumkan mengenai peletakan jawatannya kepada Sultan Perak Sultan Nazrin Shah dalam pertemuan di Istana Kinta di sini, hari ini.

"Saya jelaskan kepada Tuanku (Sultan Nazrin) apabila BERSATU keluar daripada PH maka tergugurlah kerajaan PH di Perak.

"Maka selari dengan perkara itu saya telah menyampaikan, mempersembahkan warkah peletakan jawatan saya sebagai Menteri Besar dan memaklumkan tentang pelucutan semua jawatan EXCO serta merta," katanya kepada pemberita selepas menghadap Sultan Nazrin selama kira-kira sejam.

Selepas kerajaan PH tumbang akhir bulan lalu, muncul landskap politik baharu di Perak.

Kemelut politik di negeri ini berakhir dengan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak daripada PH semalam bertindak meninggalkan parti masing-masing yang membolehkan gabungan Perikatan Nasional mengambil alih tampuk pemerintahan negeri daripada PH.

Mereka yang terbabit ialah ADUN PKR Kuala Kurau Datuk Abdul Yunus Jamahri yang menyertai BERSATU, dan yang lain ialah ADUN Tronoh, Paul Yong Choo Kiong dan ADUN Buntong, A Sivasubramaniam, kedua-duanya daripada DAP serta ADUN Titi Serong, Hasnul Zulkarnain dari AMANAH menyertai Bebas.

Yong, Sivasubramaniam dan Hasnul bagaimanapun menyatakan sokongan kepada Perikatan Nasional (PN) Perak selaras dengan jajaran politik baharu di negeri ini.

Penyertaan Abdul Yunus ke dalam BERSATU menjadikan parti itu kini mempunyai empat daripada 59 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, selain Ahmad Faizal (Chenderiang), Datuk Zainol Fadzi Paharudin (Sungai Manik) dan Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi (Tualang Sekah).

Tindakan dua anggota DAP itu keluar parti menyebabkan kerusi yang dipegang DAP dalam DUN Perak berkurang daripada 18 kepada 16, sementara AMANAH pula hilang satu daripada enam kerusi yang dipegangnya dalam DUN Perak.

Ahmad Faizal berkata, BERSATU mencalonkan beliau sebagai Menteri Besar Perak kerajaan PN.

Sementara itu, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad pula berkata, beliau dititahkan menghadap Sultan Nazrin secara berasingan untuk mempersembahkan warkah.

“Saya mempersembahkan surat daripada Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk memaklumkan bahawa BN bersetuju untuk menubuhkan sebuah kerajaan bersama PAS dan juga BERSATU di negeri Perak ini.

“Dalam surat yang sama turut memaklumkan BN juga mencadangkan Pengerusi BN Perak yang juga ADUN Kota Tampan untuk dipertimbangkan oleh Tuanku Sultan untuk menjadi Menteri Besar Perak,” katanya yang dititahkan menghadap secara berasingan dengan Ahmad Faizal dan Pesuruhjaya PAS Perak, Razman Zakaria.

Katanya, 25 ADUN UMNO sudah menandatangani surat akuan bersumpah memberi sokongan kepada calon yang dikemuka BN.

MENTERI Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu bercakap pada sidang media sebaik keluar mengadap Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di Istana Kinta hari ini. NSTP/Balqis Jazimah Zahari
MENTERI Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu bercakap pada sidang media sebaik keluar mengadap Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di Istana Kinta hari ini. NSTP/Balqis Jazimah Zahari
Berita Harian X