Khamis, 4 Februari 2016 | 10:04pm

Kukuhkan perpaduan setiap peringkat di Kedah - Hishammuddin

NAIB Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.
NAIB Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

KUALA LUMPUR: Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berharap pihak-pihak yang terlibat dalam kemelut politik di Kedah dapat kembali memberi tumpuan kepada kepentingan dan kesejahteraan negeri itu serta warganya, terutama dalam situasi ekonomi yang mencabar ketika ini.

Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan, ketika mengulas perkembangan terkini politik Kedah, berkata beliau amat berharap agar perpaduan di setiap peringkat dapat diperkukuhkan.

"Syukur semua pihak telah beri kerjasama sebaiknya untuk selesaikan kemelut politik di Kedah.

"Penyelesaian terhadap kemelut ini adalah hasil kesabaran, kematangan dan kebijaksanaan semua pihak, sekali gus mengelakkan ia terus berpanjangan," katanya dalam catatan di laman sosial Facebook di sini, hari ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bakar Bata, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah, hari ini mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kedah yang baharu di Istana Anak Bukit, Alor Setar.

Ia susulan pengumuman peletakan jawatan Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang telah hilang sokongan majoriti wakil rakyat di negeri itu.

Kemelut politik di Kedah bermula apabila hampir seluruh kepimpinan UMNO Kedah termasuk 14 Ketua UMNO Bahagian menyuarakan hilang keyakinan terhadap kepimpinan Mukhriz selaku Menteri Besar dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah pada 20 Januari lalu.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata rakyat Kedah pastinya meletakkan harapan yang tinggi kepada Ahmad Bashah, 66, yang juga Menteri Besar Kedah ke-12.

"Tahniah atas amanah dan tanggungjawab baharu. Saya yakin, berkat sokongan semua pihak serta pengalamannya yang cukup luas dalam bidang politik, beliau mampu memimpin Kedah dengan baik.

"Kepada Datuk Seri Mukhriz Mahathir, saya melihat bahawa beliau adalah seorang pemimpin muda yang berjiwa besar dan terpaksa melalui liku-liku politik yang panjang dan mencabar.

"Oleh itu saya berharap agar beliau tidak berputus asa. Terima kasih atas segala khidmat bakti dan jasa baik yang dicurahkan selama ini di Kedah," katanya.

- BERNAMA

Berita Harian X