Isnin, 11 Julai 2022 | 11:22pm
Trafik dari selatan ke utara juga perlahan bermula dari Tangkak ke Jasin dan Restoran Jejantas Ayer Keroh ke Pedas/Linggi hingga ke persimpangan Port Dickson. - Foto Twitter LLM
Trafik dari selatan ke utara juga perlahan bermula dari Tangkak ke Jasin dan Restoran Jejantas Ayer Keroh ke Pedas/Linggi hingga ke persimpangan Port Dickson. - Foto Twitter LLM

Aliran trafik ke Lembah Klang masih perlahan

KUALA LUMPUR: Aliran trafik menghala masuk ke Lembah Klang dilaporkan perlahan bagi laluan dari utara, selatan dan pantai timur tanah air setakat jam 10.30 malam ini.

Ia susulan kepulangan warga kota dari kampung halaman masing-masing selepas menyambut Aidiladha semalam.

Menerusi tinjauan di laman Twitter Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), trafik sesak sepanjang 14.9 kilometer di Lebuhraya Karak menghala ke Plaza Tol Bentong.

"Terdapat kemalangan di Kilometer 360.89 arah utara, Bukit Besi ke Dungun pada jam 8.01 malam tadi di Lebuhraya Pantai Timur 2 dan lorong kanan ditutup sementara," kata LLM.

Di Lebuhraya Utara Selatan, trafik dilaporkan perlahan menghala ke selatan dari susur keluar Alor Setar ke Gurun berikutan treler rosak di Kilometer 78.8 serta lorong kiri terhalang.

"Trafik turut perlahan dari arah utara ke selatan iaitu dari Gopeng ke Tapah; Ladang Bikam ke Sungkai, Slim River ke Behrang dan Bukit Beruntung ke Rawang," katanya.

LLM turut memaklumkan trafik dari selatan ke utara juga perlahan bermula dari Tangkak ke Jasin dan Restoran Jejantas Ayer Keroh ke Pedas/Linggi hingga ke persimpangan Port Dickson.

PLUS Malaysia Berhad sebelum ini melaporkan sebanyak 1.9 juta kenderaan berada di lebuh raya sepanjang cuti perayaan itu bermula Khamis lalu hingga esok.

Pengendali Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak dan Lebuhraya Pantai Timur Satu ANIH Berhad menjangkakan lebih dua juta kenderaan menggunakan lebuh raya itu bermula semalam hingga malam ini.

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat trafik terkini menerusi talian bebas tol Plusline di 1-800-88-0000 dan laman Twitter di www.twitter.com/plustrafik atau talian LLM di 1-800-88-7752 serta laman Twitter di www.twitter.com/llminfotrafik. – BERNAMA

Berita Harian X