Sabtu, 14 Mei 2022 | 9:33am

Kebanjiran pelancong bukan alasan naikkan harga makanan

MELAKA: Peniaga makanan di negeri ini diberi amaran supaya tidak menjadikan 'kebanjiran' pelancong ke Melaka sebagai alasan menaikkan harga makanan.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Melaka, Norena Jaafar, berkata ini berikutan pihaknya mula mendapat aduan berkaitan kenaikan harga yang tidak munasabah di beberapa restoran di Ayer Keroh.

"Kita akui menerima aduan malah telah memberikan notis kepada pengusaha restoran yang menaikkan harga sehingga tidak munasabah dan tindakan pemeriksaan telah dilakukan.

"Kita tidak mahu kenaikan harga makanan kerana pelancong datang ke Melaka menjadi satu isu sebab kita tahu kos sara hidup di sini sedikit rendah berbanding negeri lain," katanya ketika ditemui pemberita semalam.

Tambahnya, antara alasan cubaan peniaga terbabit menaikkan harga adalah untuk menampung kerugian yang dialami mereka selama dua tahun akibat pandemik COVID-19 namun beliau menegaskan ia bukan alasan kerana semua pihak terkesan sepanjang tempoh itu.

"Kami juga percaya peniaga ini bukan degil tetapi mencuba nasib dengan naikkan harga antara RM2 hingga RM3 dengan kehadiran pelancong walaupun alasan yang diberikan adalah harga barang mentah meningkat sedangkan ia naik sedikit dan masih terkawal," katanya.

Mengulas lanjut, Norena berkata pihak penguat kuasa KPDNHEP pada Khamis lepas telah menjalankan operasi mengejut selepas menerima aduan daripada pelanggan mengenai kenaikan harga makanan bermasak di sekitar Ayer Keroh.

"Kita telah mengeluarkan dua notis di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 terhadap pengusaha dua restoran susulan aduan mengenai caj harga makanan 'tidak masuk akal'.

"Notis bertulis itu perlu dijawab oleh peniaga atau pemilik dalam tempoh tujuh hari dan sekiranya gagal tindakan boleh dikenakan. Jika didapati bersalah, peniaga itu boleh dikenakan kompaun antara RM100 hingga RM10,000 bagi kesalahan pertama mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011," katanya. – BERNAMA

Berita Harian X