Rabu, 11 Mei 2022 | 11:12am
Gambar hiasan
Gambar hiasan

EXCO serah nama 5 doktor HPP didakwa pembuli

GEORGETOWN: Nama lima doktor di Hospital Pulau Pinang (HPP) yang didakwa sebagai pembuli diserahkan kepada Kementerian Kesihatan (KKM) untuk tindakan lanjut.

Lima nama itu diserahkan sendiri Pengerusi Jawatankuasa Agroteknologi dan Keselamatan Makanan, Pembangunan Luar Bandar dan Kesihatan Pulau Pinang, Dr Norlela Ariffin.

"Saya telah menghantar nama lima doktor itu dan jabatan mereka bertugas, yang didakwa membuli di HPP untuk diperiksa oleh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dan beliau telah menjawabnya (berhubung doktor-doktor tersebut)," katanya ketika dihubungi hari ini.

Dr Norlela berkata, bagaimanapun lima doktor itu tidak mempunyai kaitan dengan kematian seorang doktor pelatih yang bertugas di HPP baru-baru ini, kerana kes terbabit masih dalam siasatan.

"Nama (yang dikemukakan) bukan mengenai kematian itu kerana kes masih dalam siasatan. Cuma saya nak maklumkan bahawa saya juga telah mengemukakan lima nama sejak saya membaca EXCO kesihatan di negeri lain juga mengemukakan nama kepada Menteri Kesihatan," katanya.

Pada 17 April lalu, seorang doktor pelatih lelaki berusia 25 tahun ditemukan maut dipercayai terjatuh dari unit kediamannya di bangunan berhampiran, di Jalan Datuk Keramat di sini.

Sebelum ini, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Pulau Pinang, Dr Maarof Sudin, mengesahkan mangsa adalah Pegawai Perubatan Siswazah yang melaporkan diri pada 4 April lalu di HPP dan pihaknya akan memberi kerjasama sepenuhnya dalam siasatan polis.

Pada 6 Mei lalu, Khairy turut dilaporkan berkata KKM akan menubuhkan 'task force' bebas atau pasukan petugas bagi menyiasat kematian seorang doktor pelatih itu. – BERNAMA

Berita Harian X