Selasa, 26 April 2022 | 2:02pm
Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim, ketika meninjau operasi penghantaran bekalan telur ayam dan minyak masak ke Labuan oleh TUDM di Pangkalan Udara Subang, pagi tadi.
Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim, ketika meninjau operasi penghantaran bekalan telur ayam dan minyak masak ke Labuan oleh TUDM di Pangkalan Udara Subang, pagi tadi.

KWP hantar bekalan telur, minyak masak ke Labuan

SHAH ALAM: Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) menghantar bekalan telur ayam dan minyak masak ke Labuan secara berperingkat bagi mengatasi masalah kekurangan barangan itu menjelang Aidilfitri ini.

Menterinya, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim, berkata 1.25 juta telur ayam dan 42,500 paket minyak masak itu dihantar menerusi lima kali penerbangan ihsan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) bermula hari ini dan dijangka selesai sebelum Aidilfitri.

Beliau berkata, barangan itu akan dijual pada harga subsidi menerusi pemborong yang dilantik dan diuruskan Perbadanan Labuan di lokasi yang ditetapkan.

"Telur gred C yang dijual pada harga pasaran RM13.20 sepapan, akan dijual dengan harga RM10 selepas disubsidi manakala minyak masak berharga RM2.50 sepeket dijual pada harga RM2.

"Selain masalah kekurangan bekalan, barangan ini juga dijual pada harga yang lebih tinggi di Labuan susulan isu logistik… jadi jualan ini diharap dapat mengurangkan beban rakyat," katanya kepada pemberita pada majlis pelepasan barangan itu di Pangkalan Udara Subang di sini hari ini.

Terdahulu, Shahidan menyaksikan pelepasan penerbangan pertama bekalan makanan itu terdiri daripada 250,000 telur ayam dan 8,500 paket minyak masak yang akan mula dijual esok, menerusi inisiatif Jaminan Bekalan Makanan Untuk Labuan.

Mengulas berkenaan isu banjir kilat yang melanda ibu negara semalam, Shahidan berkata pihaknya menerusi Yayasan Wilayah Persekutuan akan mendapatkan maklumat mangsa dan bantuan sewajarnya akan diberikan. – BERNAMA

Berita Harian X