Isnin, 4 April 2022 | 5:06pm
Hari pertama sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara bersemuka tanpa penggiliran bagi pelajar sekolah menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Raja Perempuan, Jalan Batu Bungkal. - Foto L MANIMARAN
Hari pertama sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara bersemuka tanpa penggiliran bagi pelajar sekolah menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Raja Perempuan, Jalan Batu Bungkal. - Foto L MANIMARAN

Pelajar teruja, ibu bapa syukur persekolahan kembali 'normal'

KUALA LUMPUR: Memasuki hari keempat Fasa Peralihan ke Endemik di negara ini, menyaksikan satu lagi aktiviti dalam sektor pendidikan beroperasi seperti biasa apabila bermulanya sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara bersemuka tanpa penggiliran bagi pelajar sekolah menengah, hari ini.

Kebanyakan pelajar bersemangat serta teruja dapat kembali ke sekolah selepas menjalani sesi PdP di rumah sejak COVID-19 melanda dua tahun lalu, malah ibu bapa meluahkan kesyukuran kerana kehidupan anak-anak mereka sebagai pelajar akan beransur normal dalam tempoh fasa peralihan ini.

Tinjauan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru Ampang di sini, mendapati pelajar yang hadir ke sekolah mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dengan memakai pelitup muka.

Seorang bapa Rajakumaran, 64, meluahkan kegembiraan dan lega apabila anaknya, R Devandran, 16, dapat kembali menjalani sesi pembelajaran secara bersemuka yang dilihat mampu memberi semangat baharu untuk anaknya meneruskan pelajaran.

Katanya, anaknya yang belajar di SMK Bandar Baru Ampang itu berhadapan cabaran bagi menjalani sesi pembelajaran dengan baik susulan limitasi kemudahan telefon bimbit serta capaian internet bagi menjalani sesi PdP di rumah.

"Saya bersyukur anak kembali ke sekolah. Sebelum ini saya terpaksa beli satu telefon bimbit bernilai RM600 bagi memastikan anak tidak terlepas sesi pembelajaran. Mencabar kerana kami bukannya daripada keluarga yang senang," katanya.

Di Negeri Sembilan, tinjauan di SMK Tunku Syed Idrus, Tampin, mendapati pelajar yang hadir ke sekolah kelihatan bersemangat memulakan hari pertama persekolahan.

Ketika ditemui, Sarah Amir, 17, berkata dia tidak sabar untuk bertemu rakan-rakannya setelah sekian lama mengikuti PdP di rumah dan gembira dapat mengikuti pembelajaran dalam kelas atau secara bersemuka dengan guru kerana proses itu lebih mudah difahami.

Di Pahang, jurugambar sambilan Shaikh Ahmad Razaif Shaikh Mustafa, 49, lega kerana persekolahan anak tunggalnya Rayyan Akhlaqen, 14, kembali 'normal' di SMK Paya Besar di Kuantan selepas lama belajar di rumah sebelum ini.

"Lebih baik belajar secara bersemuka kerana lebih mudah untuk dia memberi tumpuan dalam kelas. Jika di rumah, agak sukar untuk saya membantu kerana silibus subjek sekarang amat berbeza daripada apa yang saya dan ibunya belajar dahulu.

"Selain itu, saya harap anak dapat kembali menyertai kelab dan aktiviti sukan kerana ia membantu mengajar dia untuk lebih bertanggungjawab dan bersosial selain anak juga lebih seronok kerana dapat berkawan," katanya.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid (dua, kiri) mengedarkan pelitup muka kepada pelajar Ng Chi Xuan (kanan) pada Program Hari Pertama Persekolahan di Sekolah Menengah Raja Perempuan, Ipoh hari ini.
Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid (dua, kiri) mengedarkan pelitup muka kepada pelajar Ng Chi Xuan (kanan) pada Program Hari Pertama Persekolahan di Sekolah Menengah Raja Perempuan, Ipoh hari ini.

Di Perak, Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid menyampaikan sumbangan pelitup muka kepada pelajar SMK Raja Perempuan, Ipoh, semasa mengadakan lawatan ke sekolah berkenaan awal pagi ini.

Beliau ketika ditemui berkata PdP secara bersemuka yang bermula hari ini membabitkan 250 sekolah di seluruh negeri itu.

Beliau berkata, semua ketua polis daerah bersama pegawai perhubungan sekolah turut mengadakan tinjauan di sekolah bagi berkongsi maklumat berkaitan soal keselamatan selain meningkatkan kerjasama sosial terutamanya berkaitan masalah disiplin pelajar.

Di Selangor, Jabatan Pendidikan Negeri Selangor memaklumkan dianggarkan seramai 375,232 pelajar sekolah menengah memulakan sesi pembelajaran secara bersemuka hari ini.

Di Sabah, Pengarah Pendidikan Sabah Datuk Dr Mistirine Radin berkata seramai 315,934 murid sekolah rendah manakala 211,968 pelajar sekolah menengah di seluruh negeri itu hadir ke sekolah hari ini. – BERNAMA

Berita Harian X