Rabu, 30 March 2022 | 11:39am

MPP UiTM gesa tindakan terhadap pensyarah didakwa hina B40

SERI ISKANDAR: Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Teknologi MARA (UiTM) Se-Malaysia menyelar tindakan seorang pensyarah universiti itu yang disifatkan menghina pelajar.

Yang Dipertua MPP UiTM, Rasydan Mohd Hassan, berkata kenyataan yang dikeluarkan oleh profesor dalam video tular itu adalah satu tindakan luar norma dan tidak beretika terhadap seorang mahasiswa.

Katanya, sejarah UiTM juga dibina atas dasar membantu lebih ramai mahasiswa Melayu dan Bumiputera untuk mendapatkan pendidikan di peringkat tertinggi.

"Kenyataan menghina dan memperlekeh golongan B40 adalah tidak wajar dibuat mana-mana pihak.

"Saya mewakili seluruh keluarga MPP UiTM mendesak pengurusan tertinggi universiti untuk membuat siasatan dan mengambil tindakan yang wajar dan selayaknya kerana pensyarah terbabit sudah merosakkan imej universiti keramat ini.

"Pensyarah itu perlu memahami keadaan negara yang sedang berhadapan dengan situasi pandemik yang menyebabkan hampir semua rakyat di Malaysia berdepan dengan keadaan ekonomi yang tidak stabil," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, manifestasi yang sering disuarakan oleh pihak pengurusan universiti bahawa mahasiswa adalah tonggak universiti perlulah dizahirkan dengan mengambil tindakan tegas kepada pensyarah terbabit dan juga kepada mana-mana individu yang membuat tindakan sama selepas ini.

Satu video tular di media sosial sejak pagi tadi memaparkan seorang pensyarah wanita memarahi pelajar lelakinya yang tidak mempunyai komputer, sebaliknya masuk ke kelas dalam talian menggunakan telefon pintar.

Rakaman yang tular membabitkan seorang pensyarah universiti yang didakwa menghina pelajar. - Foto tular
Rakaman yang tular membabitkan seorang pensyarah universiti yang didakwa menghina pelajar. - Foto tular
Berita Harian X