Ahad, 6 March 2022 | 12:28pm
 Ujian Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) sangat sensitif dan akan mengesan kehadiran genetik virus berkenaan. - Foto hiasan NSTP
Ujian Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) sangat sensitif dan akan mengesan kehadiran genetik virus berkenaan. - Foto hiasan NSTP

Ujian ulangan COVID-19 tidak perlu selepas selesai kuarantin

PUTRAJAYA: Individu yang sudah dijangkiti COVID-19 serta selesai menjalani kuarantin tidak perlu membuat ujian ulangan bagi memastikan tiada lagi virus berkenaan di dalam badan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata ini kerana ujian seperti Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) itu sangat sensitif dan akan mengesan kehadiran genetik virus berkenaan.

"RT-PCR ini sangat sensitif dan akan mengesan kehadiran genetik itu dalam saluran pernafasan dalam tempoh dua hingga tiga bulan selepas dijangkiti, misalnya dalam tempoh 'viral shedding'.

"Namun virus berkenaan sudah tidak dapat membiak dan individu itu (dijangkiti COVID-19) tidak mungkin boleh menyebarkan jangkitan kepada orang lain," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, seseorang itu boleh dijangkiti COVID-19 jika mereka berada berdekatan dengan pesakit COVID-19 yang batuk atau bersin dan virus itu boleh tersebar terutamanya antara individu mempunyai kontak rapat.

"Ujian RTK antigen (RTK-Ag) biasanya boleh mengesan jangkitan pada hari ketiga hingga ketujuh selepas seseorang terdedah kepada pesakit COVID-19, manakala RT-PCR boleh mengesan jangkitan seawal hari kedua hingga hari-14 selepas dijangkiti.

"Justeru, ketepatan ujian RTK-Ag dan RT-PCR bergantung kepada tempoh jangkitan sewaktu sampel diambil. Penggunaan RTK-Ag disarankan kepada individu bergejala atau berada dalam kumpulan berisiko tinggi sekiranya tidak bergejala," katanya.

Dr Noor Hisham berkata, KKM meluluskan penggunaan RTK-Ag sebagai suatu kaedah alternatif pengujian COVID-19 selain RT-PCR.

"RTK-Ag membantu memudahkan proses pengesanan dan pengawalan jangkitan COVID-19 kerana kaedah ini ringkas, mudah, murah dan boleh dilakukan di lapangan.

"Proses pengujian RTK-Ag adalah pantas dan keputusan ujian boleh diperolehi dalam masa 20 hingga 30 minit. KKM menyarankan semua ujian RTK Ag secara kendiri, professional ataupun RT-PCR yang dijalankan perlu dilaporkan kepada KKM melalui MySejahtera atau Sistem Informasi Makmal Kesihatan Awam (SIMKA).

"Laporan itu boleh diberikan tidak kira sama ada keputusannya positif atau pun negatif, ia bagi membantu KKM mendapatkan gambaran lebih jelas kadar jangkitan yang berlaku di dalam komuniti," katanya.

Dr Noor Hisham berkata, RTK-Ag yang diluluskan penggunaannya di negara ini perlu mempunyai sekurang-kurangnya 95 peratus kadar sensitiviti dan 95 peratus kadar spesifisiti.

"Oleh itu, terdapat kemungkinan lima peratus berlaku keputusan 'false positive' atau 'false negative'. False positive berlaku apabila kit memberi keputusan positif bagi individu yang tidak dijangkiti.

"Antara faktor penyumbang yang menyebabkan keadaan ini adalah jangkitan silang dari pesakit COVID-19 atau kontaminasi virus dari persekitaran manakala false negative berlaku apabila kit berkenaan tidak dapat mengesan kehadiran antigen dalam pesakit yang dijangkiti COVID-19.

"Ia mungkin disebabkan teknik pengambilan sampel yang salah dan masa sampel diambil di luar tempoh jangkitan," katanya.

Menurut Dr Noor Hisham, semua kit ujian COVID-19 yang dibawa masuk ke negara ini perlu melalui penilaian oleh Jawatankuasa Expert Committee dari Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA).

"Jawatankuasa ini bertindak menyaring dan memutuskan sesuatu kit itu layak dan disyorkan untuk berada di pasaran berdasarkan prestasi kit ujian selepas melalui evaluasi atau penilaian makmal di pusat evaluasi terpilih iaitu Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK), Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), Tropical Infectious Diseases Research & Education Centre (TIDREC), Institut Kanser Negara (IKN), Hospital Kuala Lumpur (HKL), dan Hospital Sungai Buloh (HSgB).

"Sehingga 18 Februari lalu, terdapat 128 kit ujian kendiri di pasaran yang mendapat rekomendasi ini. Kit ini juga sudah diluaskan penjualannya bukan saja di farmasi dan fasiliti kesihatan, malah ia juga mudah didapati di kedai terpilih.

"Pihak MDA turut memantau keselamatan dan prestasi kit ujian kendiri yang mendapat kelulusan bersyarat dari semasa ke semasa. Sekiranya terdapat sebarang isu dengan kit ujian kendiri yang digunakan, orang awam dinasihatkan melaporkan kepada pembekal yang menjual kit ujian berkenaan dan MDA.

"Justeru, KKM amat menyarankan supaya orang awam mengoptimumkan ujian RTK-Ag kendiri sebagai ujian saringan bagi mengesan jangkitan COVID-19 dan membuat laporan kendiri bagi keputusan ujian melalui aplikasi MySejahtera," katanya.

Berita Harian X