Sabtu, 26 Februari 2022 | 9:51pm
Sebahagian daripada pemancing yang dikatakan berada di atas bot yang dilaporkan karam itu di Pulau Beras Basah. - FOTO TULAR MEDIA SOSIAL,
Sebahagian daripada pemancing yang dikatakan berada di atas bot yang dilaporkan karam itu di Pulau Beras Basah. - FOTO TULAR MEDIA SOSIAL,

14 pemancing, 4 kru diselamatkan bot nelayan

LANGKAWI: Semua 14 pemancing dan empat kru yang dilaporkan hilang selepas bot dinaiki mereka dikhuatiri karam dipercayai dipukul ribut di sini, hari ini, dilaporkan selamat.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Kedah dan Perlis memaklumkan pasukan mencari dan menyelamat (SAR) masih dalam usaha menyelamatkan semua mangsa.

"Kapal KM Tenggol dan Bot Penyelamat 5 milik Maritim Malaysia dalam perjalanan ke posisi bot nelayan yang dilaporkan menyelamatkan mangsa.

"Kita masih dalam usaha menyelamat," katanya melalui kenyataan, sebentar tadi.

Media sebelum ini melaporkan dalam kejadian 2 petang hari ini, bot terbabit dikhuatiri karam pada kedudukan 9.4 batu nautika Barat Pulau Beras Basah di sini dan dilaporkan membawa kumpulan pemancing dari Banting, Selangor dan Kuala Lumpur.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Kedah dan Perlis, Laksamana Pertama Maritim Mohd Zawawi Abdullah dipetik berkata, pihaknya telah menghantar tiga aset ke lokasi untuk operasi mencari dan menyelamat (SAR).

Katanya, menerusi sektor operasi yang diperluaskan dari lima hingga 10 batu nautika, pasukan SAR menemui beberapa objek terapung termasuk tong ikan, tin biskut dan gabus dipercayai milik bot berkenaan.

Berita Harian X