Rabu, 23 Februari 2022 | 2:23pm
Pemantauan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), di negara ini mendapati kesan AESI dilaporkan pada kadar 1.2 bagi setiap juta dos vaksin Comirnaty diberikan, iaitu lebih rendah berbanding negara lain. - Foto hiasan
Pemantauan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), di negara ini mendapati kesan AESI dilaporkan pada kadar 1.2 bagi setiap juta dos vaksin Comirnaty diberikan, iaitu lebih rendah berbanding negara lain. - Foto hiasan

Kesan AESI di Malaysia rendah berbanding luar negara

PUTRAJAYA: Kesan advers susulan imunisasi yang dipantau secara dekat (AESI) seperti radang otot jantung atau lapisan jantung (miokarditis/perikarditis) serta pembekuan darah vena dengan kiraan platelet rendah (thromboembolism with thrombocytopenia) bagi penerima vaksin di negara ini adalah lebih rendah berbanding yang dilaporkan di peringkat global.

Pengarah Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), Kementerian Kesihatan (KKM), Dr Roshayati Mohamad Sani, berkata bagi kesan miokarditis atau perikarditis itu jarang sekali berlaku dan di peringkat global ia membabitkan individu yang menerima vaksin COVID-19 jenis mRNA termasuk Comirnaty.

Katanya, melalui pemantauan NPRA, di negara ini kesan berkenaan dilaporkan pada kadar 1.2 bagi setiap juta dos vaksin Comirnaty diberikan, iaitu lebih rendah berbanding negara lain.

"Di United Kingdom, sekitar enam hingga sembilan laporan bagi setiap juta dos dilaporkan manakala 10 hingga 20 laporan bagi setiap juta dos di Australia. Ia juga didapati lebih kerap berlaku dalam kalangan mereka berusia 30 tahun dan ke bawah.

"Oleh yang demikian, penerima vaksin Comirnaty tidak digalakkan untuk melakukan senaman dan aktiviti berat dalam tempoh seminggu selepas mereka mendapatkan suntikan.

"Bagi yang mengalami gejala seperti sakit dada, sesak nafas dan degupan jantung laju atau tidak sekata, dinasihatkan untuk berjumpa doktor dalam kadar segera," katanya sesi taklimat bersama media berkaitan Kesan Sampingan Susulan Imunisasi (AEFI) secara maya, hari ini.

Selain memantau rapat kesan miokarditis atau perikarditis, Dr Roshayati berkata, pihak NPRA juga membuat pemantauan terhadap laporan thromboembolism with thrombocytopenia.

"Di Malaysia, kesan ini turut dilaporkan dalam kalangan penerima vaksin COVID-19 AstraZeneca pada kadar 0.54 bagi setiap sejuta dos berbanding negara global yang lain.

"Namun, kesan ini dengan kadar kekerapan lebih rendah berbanding kesan AESI yang lain iaitu sembilan laporan bagi setiap juta dos di United Kingdom dengan tiga hingga 20 laporan bagi setiap juta dos di Australia.

"Penerima vaksin ini dinasihatkan untuk sentiasa memantau tahap kesihatan dan mendapatkan rawatan segera jika mengalami gejala seperti sakit kepala yang teruk dan atau penglihatan kabur, muntah, sakit dada, sakit perut, bengkak pada kaki, lebam atau berlaku pendarahan dan sukar bernafas," katanya.

Tambahnya, penerima vaksin COVID-19 yang lain juga hendaklah segera merujuk ke mana-mana fasiliti kesihatan untuk mendapatkan rawatan sekiranya mengalami sebarang kesan advers serius atau berpanjangan bagi membolehkan rawatan segera diberikan dan kesan dialami dapat dirawat, selain penyiasatan lanjut dapat dijalankan dengan teliti serta lengkap.

Dalam pada itu, mengulas mengenai laporan AEFI Vaksin COVID-19 yang diterima oleh NPRA, Dr Roshayati berkata, sebanyak 93 peratus atau 23,453 laporan yang diterima membabitkan kes yang tidak serius seperti demam, sakit pada tempat suntikan, sakit kepala, sakit otot dan keletihan.

"Secara keseluruhannya, sistem NPRA berkaitan AEFI sudah menerima 25,211 laporan termasuk 1,186 kes adalah membabitkan individu yang menerima dos penggalak bersamaan 86 laporan bagi setiap sejuta dos.

"Pelaporan AEFI dalam kalangan penerima dos penggalak adalah lebih rendah daripada kadar keseluruhan pelaporan AEFI iaitu 383 kes bagi setiap sejuta dos.

"Daripada jumlah laporan AEFI yang diterima bagi dos penggalak ini, 87 laporan atau 7.34 peratus jumlah AEFI diterima dos penggalak diklasifikasikan sebagai serius.

"Berbanding laporan pada minggu lalu, NPRA menerima tambahan dua laporan membabitkan kematian dalam kalangan penerima dos penggalak dan didapati kematian berkenaan tiada hubung kait dengan vaksin yang diterima," katanya.

Mengulas mengenai laporan AEFI membabitkan golongan kanak-kanak, Dr Roshayati berkata sehingga 18 Februari lalu, sebanyak 37 laporan kes advers tidak serius diterima dengan satu laporan membabitkan kes serius iaitu terdapat kemasukan ke hospital dan sudah pulih.

"Kadar pelaporan AEFI bagi kanak-kanak direkodkan adalah 0.1 laporan bagi setiap 1,000 dos. NPRA turut menerima tambahan 20 laporan AEFI bagi kanak-kanak pada 21 Februari dan semuanya tidak serius yang menjadikan keseluruhan laporan adalah 58 tetapi kadar pelaporan berbanding jumlah dos yang diberikan masih kekal sama.

"Tindak balas stres akut (acute stress response), demam, reaksi pada kulit dan sesak nafas adalah antara kesan advers yang kerap dilaporkan," katanya.

Berita Harian X