Rabu, 16 Februari 2022 | 6:19pm
Gambar hiasan
Gambar hiasan

Isu kit ujian kendiri meragukan, MDA jalankan siasatan

KUALA LUMPUR: Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) sedang menjalankan siasatan berhubung keraguan orang ramai terhadap keputusan ujian menggunakan kit ujian kendiri COVID-19 di pasaran.

Ketua Eksekutifnya, Ahmad Shariff Hambali, berkata orang ramai dinasihatkan lebih berjaga-jaga bagi mengurangkan risiko mendapat keputusan ujian meragukan dan membantu usaha mengurangkan jangkitan COVID-19.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai hanya dapatkan kit ujian kendiri COVID-19 yang diluluskan MDA dari farmasi komuniti, fasiliti kesihatan atau premis yang berdaftar dengan Kementerian Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

"Ini kerana kit ujian yang mendapat kelulusan telah melalui proses penilaian ketat oleh MDA dan diuji prestasinya di makmal berakreditasi tepilih.

"Selain itu, jangan mudah terpedaya membeli kit ujian dengan harga terlalu murah kerana ia mungkin barangan tiruan atau palsu, telah luput tarikh penggunaan, terdapat kerosakan atau diperoleh daripada sumber yang tidak sah," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Ahmad Shariff berkata, MDA turut menggesa orang ramai memastikan keadaan fizikal kotak pembungkusan kit ujian berada dalam keadaan baik.

Selain itu, katanya, ia mesti disimpan di tempat penyimpanan seperti disarankan pengilang dan mengandungi maklumat nama dan alamat pengedar, tarikh luput yang masih sah dan belum tamat tempoh serta arahan penggunaan dan pelupusan.

Jelasnya, kerosakan fizikal kotak pembungkusan boleh menyebabkan kerosakan kit ujian dan menyebabkan keputusan yang diperoleh adalah tidak tepat dan diragui.

"Pengguna perlu memastikan mengikuti semua langkah yang dinyatakan dalam arahan penggunaan untuk mendapatkan keputusan ujian yang tepat," katanya.

Mengenai desakan supaya MDA mengeluarkan senarai muktamad kit ujian kendiri COVID-19 yang boleh dipercayai dan tepat, beliau berkata, kelulusan pengimportan dan pengedaran kit ujian kendiri COVID-19 dilakukan melalui proses dan keperluan yang ketat.

Katanya, ini termasuk syarikat yang hendak mengimport dan mengedarkan kit ujian COVID-19 hendaklah mempunyai lesen bawah Akta Peranti Perubatan 2012 (Akta 737) dan mendapat pensijilan sistem pengurusan kualiti, Good Distribution Practice for Medical Device (GDPMD) yang menetapkan standard bagi pengurusan kit ujian serta memudahkan untuk pengesanan, terutama jika terdapat masalah berkaitan kit ujian dalam pasaran.

Beliau berkata, pihaknya melancarkan kaji selidik pada 24 Disember lalu untuk mengumpul dan menganalisis maklumat prestasi kit ujian kendiri COVID-19 terus dari pengguna.

"MDA juga sentiasa menjalankan aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan, seperti memberi amaran, menjalankan serbuan dan rampasan untuk memastikan syarikat yang terbabit dalam pengimportan dan pengedaran kit ujian kendiri COVID-19, sentiasa mematuhi peraturan ditetapkan," katanya.

Pada 11 Februari lalu, Pengerusi Pertubuhan Ikatan Komuniti Selamat, Tan Sri Lee Lam Thye menggesa MDA mengambil tindakan pantas untuk meyakinkan orang ramai susulan keputusan palsu diperoleh melalui penggunaan kit ujian pantas.

Berita Harian X