Khamis, 20 Januari 2022 | 3:54pm

KKM rampas kit ujian COVID-19

KUALA LUMPUR: Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini menyerbu sebuah syarikat pemasaran produk kesihatan di Dataran Niaga Sungai Besi, di sini dan merampas 1,530 kit ujian kendiri COVID-19 dianggar bernilai RM10,000 yang dipercayai diimport tanpa kebenaran.

Serbuan kira-kira jam 10.30 pagi itu dijalankan sepasukan 18 pegawai MDA bersama lapan pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) serta dua anggota polis.

Ketua Eksekutif MDA, Ahmad Shariff Hambali, berkata serbuan dilakukan hasil risikan terperinci pihaknya susulan aduan terhadap syarikat terbabit.

"Pemeriksaan mendapati syarikat ini melanggar syarat lesen dengan mengimport kit ujian kendiri COVID-19 tanpa kebenaran wakil yang diberi kuasa (AR) dan mengedarkan kit ujian tanpa kelulusan bersyarat daripada MDA.

"Kita merampas 1,530 unit kit ujian kendiri COVID-19 membabitkan empat jenama dengan nilai keseluruhan dianggar RM10,000," katanya dalam sidang media di lokasi serbuan di sini, hari ini.

Ahmad Shariff berkata, kebanyakan kit ujian kendiri itu dijual kepada syarikat, klinik dan individu.

Katanya, syarikat itu dipercayai terbabit dengan pengedaran dan penjualan kit ujian berkenaan sejak April tahun lalu.

"Keselamatan dan keberkesanan kit ujian yang dirampas itu tidak dapat disahkan dan dikhuatiri berisiko terhadap pengguna memandangkan pengimportan dan pengedarannya tidak mengikut keperluan ditetapkan MDA.

"Kes ini akan disiasat mengikut Seksyen 19 (1) Akta Peranti Perubatan 2012 (Akta 737), iaitu tidak mematuhi syarat dikenakan ke atas lesen establismen.

"Jika sabit kesalahan, boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali," katanya.

Ahmad Shariff berkata, pemegang lesen di bawah Akta 737 diingatkan sentiasa mematuhi ke semua syarat yang dikenakan ke atas lesen bagi mengelak dikenakan tindakan undang-undang.

Katanya, pperuncit, penyedia perkhidmatan kesihatan dan orang awam dinasihat menyemak status lesen syarikat yang membekalkan peranti perubatan dan status pendaftaran sesuatu peranti perubatan.

"Semakan boleh dibuat melalui laman sesawang www.mda.gov.my dan sistem carian peranti perubatan mdar.mda.gov.my," katanya.

Sebarang aduan berkaitan peranti perubatan tidak berdaftar atau syarikat pembekal tidak mempunyai lesen establismen atau melanggar syarat ditetapkan boleh disalurkan melalui Sistem Pengurusan Maklum Balas MDA (MDAFEMES) di https://femes.mda.gov.my/.

Ketua Eksekutif MDA, Ahmad Sharif Hambali (tengah) menunjukkan alat ujian COVID-19 yang dirampas ketika serbuan ke atas sebuah syarikat di Taman Sungai Besi, hari ini. - NSTP/Hairul Anuar Rahim
Ketua Eksekutif MDA, Ahmad Sharif Hambali (tengah) menunjukkan alat ujian COVID-19 yang dirampas ketika serbuan ke atas sebuah syarikat di Taman Sungai Besi, hari ini. - NSTP/Hairul Anuar Rahim
Berita Harian X