Jumaat, 7 Januari 2022 | 7:57pm
Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz - Foto fail NSTP
Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz - Foto fail NSTP

Kerajaan tambah bantuan banjir, perkenal baucar diskaun automotif

PUTRAJAYA: Kerajaan menambah Kemudahan Bantuan Bencana di bawah Bantuan Banjir Keluarga Malaysia yang komprehensif, selain menyediakan inisiatif Baucar Diskaun Automotif Keluarga Malaysia kepada rakyat terjejas akibat bah.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata menerusi Kemudahan Bantuan Bencana, kerajaan meningkatkan dana kepada RM500 juta daripada RM200 juta sebelum ini bagi meringankan beban golongan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang terjejas akibat bencana banjir yang melanda negara.

"Ciri kemudahan ini juga ditambah baik, di mana jumlah pembiayaan maksimum ditambah daripada RM500,000 kepada RM700,000 untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan daripada RM75,000 kepada RM150,000 untuk perusahaan mikro.

"Tempoh pembiayaan maksimum dipanjangkan daripada lima tahun kepada tujuh tahun," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Selain daripada Kemudahan Bantuan Bencana, Tengku Zafrul berkata, inisiatif Baucar Diskaun Automotif Keluarga Malaysia sehingga RM1,000 kepada warganegara yang layak juga diumumkan untuk pembaikan atau penggantian kenderaan penumpang persendirian termasuk motosikal, trak pikap dan van bertingkap yang rosak akibat banjir.

Katanya, inisiatif itu dilaksanakan menerusi usaha sama antara kerajaan dan syarikat automotif di mana syarikat akan menawarkan diskaun sekurang-kurangnya diskaun 25 peratus bagi kerja pembaikan serta kos tunda kenderaan secara percuma dan kerajaan akan menyediakan baucar diskaun sehingga RM1,000.

"Dalam hal ini, kerajaan mengalu-alukan langkah syarikat Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) dan Proton Holdings Bhd (PROTON) untuk menawarkan diskaun 50 peratus ke atas kos alat ganti.

"PERODUA juga menawarkan upah kerja pembaikan secara percuma. Kerajaan menggalakkan syarikat automotif yang lain untuk turut menawarkan insentif yang lebih baik untuk pelanggannya," katanya.

Beliau berkata, bagi memanfaatkan baucar diskaun itu, pemilik kenderaan yang rosak akibat banjir, tidak perlu membuat sebarang permohonan, selain boleh menebus baucar berkenaan di pusat servis atau pengedar sah syarikat automotif yang terbabit.

"Pengurangan kos pembaikan dinikmati secara potongan terus daripada kos keseluruhan pembaikan atau kos penggantian kenderaan baharu melalui invois yang akan dikeluarkan oleh pusat servis dan pengedar sah," katanya.

Setakat ini, hampir 20 syarikat automotif dengan rangkaian lebih daripada 1,000 pusat servis berdaftar di seluruh negara, telah bersetuju untuk menyertai inisiatif Baucar Diskaun Automotif Keluarga Malaysia.

Tengku Zafrul berkata, senarai syarikat yang terbabit bersama dengan pendaftaran pusat servis sah serta bengkel, terutama untuk motosikal akan dikemaskini sepanjang tempoh pelaksanaan.

"Pemilik kenderaan boleh menghubungi syarikat automotif berkenaan untuk mengetahui pusat servis yang berdekatan.

"Tarikh akhir tuntutan inisiatif Baucar Diskaun Automotif Keluarga Malaysia adalah pada 31 Mac 2022 dan pengguna dinasihatkan untuk segera membuat tuntutan dari pusat servis/pengedar sah yang berdaftar bagi mengelakkan sebarang kesulitan," katanya.

Beliau berkata, dengan inisiatif Baucar Diskaun Automotif Keluarga Malaysia, kerajaan terus komited untuk memastikan bantuan berbentuk holistik kepada Keluarga Malaysia khususnya yang terkesan dengan bencana banjir supaya dapat kembali menjalani kehidupan seperti biasa secepat mungkin.

INFO

Senarai Syarikat Automotif:

1. PERODUA

2. PROTON

3. Tan Chong & Sons Motor (Nissan)

4. UMW Toyota Motor

5. Honda Malaysia

6. Mitsubishi Motors Malaysia (MMM)

7. Volvo Car Malaysia

8. TC Euro Cars (Renault)

9. Mercedes-Benz Malaysia

10. BMW Malaysia

11. Sime Darby Motor Group (untuk Ford, Hyundai dan lain-lain)

12. Mazda, Peugeot dan KIA

13. TC Subaru

14. Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM)

15. Hong Leong Yamaha Motor Sdn Bhd

16. Boon Siew Honda Sdn Bhd

17. Motosikal Dan Enjin Nasional Sdn Bhd (MODENAS)

18. Mofaz Motorsikal Sdn Bhd

19. KMSB Motors Sdn Bhd (Suzuki)

Berita Harian X