Ahad, 2 Januari 2022 | 9:00am
Foto hiasan
Foto hiasan

Kota Kinabalu catat kes tinggi di Sabah

KOTA KINABALU: Daerah Kota Kinabalu mencatat jumlah baharu kes COVID-19 tertinggi di Sabah semalam iaitu sebanyak 56 kes sekali gus menjadi penyumbang peningkatan kes.

Jurucakap perkembangan harian COVID-19 Sabah, Datuk Masidi Manjun, berkata peningkatan jumlah kes di daerah terbabit berpunca daripada satu kluster yang sedia ada.

"Kota Kinabalu masih lagi daerah dengan catatan kes tertinggi iaitu 56 kes atau hampir satu per lima daripada jumlah kes di negeri Sabah.

"Kluster Bahtera Kinabalu menyumbang 20 kes baharu bagi daerah terbabit. Sabah mencatatkan 264 kes baharu di mana mengalami peningkatan sebanyak 33 kes berbanding Khamis lalu," katanya dalam kenyataan media, semalam.

Kes covid-19 di Sabah dikemaskini 2 Januari, 2022 jam 7.12am. Layari https://covidnow.moh.gov.my/bm/cases/sbh
Kes covid-19 di Sabah dikemaskini 2 Januari, 2022 jam 7.12am. Layari https://covidnow.moh.gov.my/bm/cases/sbh

Mengulas lanjut mengenai trend kes mengikut daerah, Masidi berkata jumlah daerah yang merekodkan peningkatan kes dan penurunan kes agak setara iaitu masing-masing sebanyak 11 daerah.

Masidi berkata, tiada sebarang kematian direkodkan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS), semalam.

Katanya, seramai 150 dilaporkan sembuh manakala seramai 642 pesakit sedang menerima rawatan iaitu 327 orang di hospital, 314 orang di Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) Awam dan seorang di fasiliti swasta.

Berita Harian X