Ahad, 5 Disember 2021 | 2:15pm
Kerajaan memperuntukkan RM25 sehari kepada setiap mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS). - Foto hiasan NSTP
Kerajaan memperuntukkan RM25 sehari kepada setiap mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS). - Foto hiasan NSTP

Peruntukan RM25 sehari mangsa banjir di PPS

PASIR MAS: Kerajaan memperuntukkan RM25 sehari kepada setiap mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS).

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Siti Zailah Mohd Yusuf, berkata peruntukan itu meliputi bekalan makanan berkhasiat tiga kali sehari kepada mangsa yang akan diselaraskan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

"Kerajaan akan sentiasa memastikan kebajikan mangsa banjir dijaga terutama dalam tempoh pandemik COVID-19.

"Mangsa banjir juga perlu sentiasa menjaga kebersihan dan mengamalkan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan agar tidak berlaku penularan wabak COVID-19," katanya selepas melawat PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Deh, hari ini.

Dalam perkembangan sama, Siti Zailah yang juga Ahli Parlimen Rantau Panjang menasihatkan mangsa banjir supaya tidak menyembunyikan status sekiranya positif COVID-19 kerana tindakan itu boleh menyebabkan berlaku penularan dan menyusahkan orang lain.

"Di PPS memang kita ada sediakan kakitangan daripada Kementerian Kesihatan (KKM) untuk membuat pemeriksaan kepada setiap mangsa dan turut menyediakan SOP khusus di PPS supaya keselamatan semua mangsa terpelihara," katanya.

Menurut info bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), setakat pukul 12 tengah hari, jumlah mangsa banjir di Rantau Panjang dekat Pasir Mas yang ditempatkan di PPS SK Tok Deh kekal 33 orang, membabitkan enam keluarga.

– BERNAMA

Berita Harian X