Sabtu, 28 March 2020 | 5:24pm
Sumbangan lebih RM400 juta dijangka bakal memberi manfaat kepada mereka yang terjejas akibat COVID-19 di seluruh dunia.
Sumbangan lebih RM400 juta dijangka bakal memberi manfaat kepada mereka yang terjejas akibat COVID-19 di seluruh dunia.

COVID-19: Unilever sumbang lebih RM400 juta bantu masyarakat yang terjejas di seluruh dunia

PEMBEKAL produk penjagaan kecantikan, peribadi, rumah dan produk makanan segar, Unilever, dalam satu kenyataan baru-baru ini mengumumkan pelbagai langkah untuk menyokong usaha global serta nasional dalam menangani wabak COVID-19.

Langkah yang membabitkan jumlah lebih RM400 juta itu termasuklah pemberian sabun, cecair pembasmi kuman, peluntur dan makanan selain sumbangan melebihi RM200 juta untuk Platform Tindakan COVID yang dilancarkan oleh Forum Ekonomi Dunia.

Unilever juga menawarkan pelepasan aliran tunai sebanyak RM2 bilion untuk menyokong mata pencarian individu. Ini termasuklah bayaran awal untuk pembekal bersaiz kecil dan sederhana serta memperluas kredit kepada pelanggan runcit kecil terpilih yang bergantung kepada Unilever.

Di Malaysia, Unilever bekerjasama dengan Tesco untuk mendermakan sabun basuh tangan Lifebuoy kepada 63 sekolah angkat mereka. Kerjasama ini adalah sebahagian daripada kempen kesedaran untuk memupuk pelajar supaya sentiasa menjaga kebersihan dengan mencuci tangan.

Utamakan petugas barisan hadapan, tenaga kerja Unilever

Image

Pengarah Urusan, Unilever Malaysia dan Singapura, Annemarieke de-Haan, berkata Unilever sentiasa berusaha untuk meningkatkan tahap kesihatan dan kebersihan jutaan manusia, lebih-lebih lagi petugas barisan hadapan biarpun mereka adalah golongan paling berisiko dijangkiti wabak COVID-19.

"Unilever akan memastikan bahagian pengeluarannya menghasilkan cecair pembasmi kuman yang mencukupi untuk kegunaan hospital, sekolah dan institusi lain," katanya.

Selain itu, Unilever turut menjaga kesemua tenaga kerjanya yang tidak dilindungi pelan perlindungan kerajaan atau majikan daripada penurunan gaji secara tiba-tiba berikutan gangguan pasaran atau tidak mampu untuk menjalankan tugas selama tiga bulan.

Ketua Pegawai Eksekutif, Unilever, Alan Jope, berkata pihaknya percaya aliran tunai syarikatnya mampu untuk memberikan sokongan tambahan.

"Kami berharap sumbangan melebihi RM4 bilion untuk sabun, cecair pembasmi kuman, peluntur dan makanan akan memberi kelegaan ketika saat genting ini selain membantu melindungi kehidupan rakyat, pendapatan serta pekerjaan pekerja kami," katanya.

Berita Harian X