Selasa, 10 March 2020 | 10:31am

Memperkasa Orang Asli Temuan

Majoriti daripada masyarakat Orang Asli masih tinggal di kawasan hutan dan mengamalkan cara tradisional.

Sememangnya,“Orang Asli dengan hutan tak boleh dipisah”. Ini bermaksud, Kehidupan harian Orang Asli amat bergantung kepada sumber hutan.

Justeru, bagaimana masyarakat dapat membantu Orang Asli supaya mereka tidak ketinggalan?

Masyarakat yang inklusif membantu orang ramai untuk memenuhi keperluan asasnya agar mereka dapat hidup secara aktif, dan menyumbang kepada kesejahteraan komuniti mereka.

Ini tidak terhad kepada orang tua, remaja, kanak-kanak, orang kurang upaya dan penduduk berpendapatan sahaja tetapi, termasuk juga Orang Asli.

Gamuda Land, melalui inisiatif Gamuda Parks, memulakan program mampan untuk memperkasakan masyarakat Orang Asli Temuan di daerah Kuala Langat, yang menjadi sebahagian daripada komuniti yang besar di kawasan ini.

Program alam sekitar serta aktiviti sosial anjuran Gamuda Land memberi perubahan kepada penduduk Orang Asli.
Program alam sekitar serta aktiviti sosial anjuran Gamuda Land memberi perubahan kepada penduduk Orang Asli.

Program kesedaran dan pendidikan

Sejak 2018, Gamuda Parks memulakan pembabitan masyarakat dengan Orang Asli Temuan di Kuala Langat, dengan kerjasama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Global Environment Centre (GEC) dan badan koporat BOH Plantation, yang mengkhusus dalam hutan paya gambut, untuk memulakan program kesedaran dan pendidikan ke arah pencegahan kebakaran gambut di kawasan mereka.

Program ini termasuk berkongsi pengetahuan mengenai fungsi dan nilai Hutan Simpan Kuala Langat dalam kalangan masyarakat Orang Asli Temuan dan pelajar sekolah untuk mencipta serta menyelenggara sistem pengurusan yang mampan untuk ekosistem hutan paya gambut.

Khariza Abd Khalid yang mengetuai operasi Gamuda Parks, berkata Hutan Simpan Kuala Langat Utara adalah sejenis hutan paya gambut dengan hidrologi unik yang menyediakan penampan kritikal terhadap banjir semasa musim hujan.

“Namun, ia mengekalkan hujan lebat dan melepaskan kelembapan dalam tempoh masa yang panjang untuk bertindak sebagai pelindung semasa musim kemarau.

“Memandangkan perubahan iklim menghasilkan lebih banyak peristiwa cuaca yang melampau dan hujan tidak teratur, perkhidmatan ekosistem ini menjadi lebih kritikal,” jelasnya.

Sebagai kemajuan program, Sahabat Hutan Gambut Kuala Langat Utara (SGHKLU), dibentuk dalam kalangan Orang Asli dari dua kampung iaitu Kampung Bukit Cheeding dan Kampung Pulau Kempas.

SHGKLU adalah kumpulan komuniti setempat (sukarelawan) yang bertanggungjawab dan bekerjasama dalam usaha memulihara, merancang dan mengurus persekitaran mereka ke arah pembangunan yang lestari.

Renjer bertanggungjawab untuk mengesan tanda awal kebakaran hutan sebagai langkah pencegahan.

“SHGKLU adalah salah satu cara untuk mengekalkan komuniti Orang Asli di sini, kerana ia memberi mereka peluang pekerjaan,” kata Khariza.

Pada masa sama, bengkel bertemakan hutan paya gambut dan kem sekolah juga diadakan untuk kanak-kanak.

Langkah mewujudkan nurseri di Pulau Kempas dapat menjana pendapatan tetap penduduk Temuan.
Langkah mewujudkan nurseri di Pulau Kempas dapat menjana pendapatan tetap penduduk Temuan.

Program Reboisasi

Untuk membantu Orang Asli, penanaman semula hutan adalah penting kerana hutan bukan sahaja rumah mereka tetapi juga cara mereka untuk menambah pendapatan.

Sehingga kini, program di bawah Gamuda Parks memulihkan 14 hektar kawasan gambut terdegradasi di Utara.

"Pada masa yang sama, kami juga meneliti penyelenggaraan terusan dan pemantauan kualiti air di kawasan ini,” kata Khariza.

Program ini juga menyaksikan penubuhan tapak semaian asli di Pulau Kempas yang menghasilkan kira-kira 10,000 anak pokok Melicope lunu-ankenda setakat ini untuk aktiviti penanaman pokok dalam Hutan Simpan Kuala Langat Utara.

KUALA LUMPUR 07 MAC 2020. Khariza Abdul KhalidChief Operating Officer of Gamuda Parks
KUALA LUMPUR 07 MAC 2020. Khariza Abdul KhalidChief Operating Officer of Gamuda Parks

Pendapatan mampan untuk Orang Asli Temuan

Pendapatan utama Orang Asli Temuan diperolehi daripada hasil hutan seperti tumbuh-tumbuhan dengan sifat perubatan ‘pandanus’ dan ‘bemban’, sejenis rumput tenun yang berubah menjadi barang kraf tangan yang dijual untuk dijual.

Untuk menyokong program ini, Gamuda Land akan membeli 2 peratus daripada spesies Melicope lunu-ankenda dari tapak semaian di Pulau Kempas untuk landskap dalam pembangunan Gamuda Cove.

“Inisiatif kami sejak dua tahun yang lalu mendapat sokongan hebat dari masyarakat. Ia menguatkan semangat kami untuk meneruskan usaha di sini terutama dengan anak Orang Asli.

“Masih banyak yang harus dilakukan terutama dari segi pendidikan, yang mana Gamuda Parks sedang menjalankan program pilot Farm to Mouth di Sekolah Kebangsaan Asli Bukit Cheeding untuk mewujudkan kebun sayur organik di kawasan sekolah.

“Idea ini adalah untuk mendidik pelajar mengenai sumber makanan mereka, memberi inspirasi kepada mereka untuk makan sihat dan menggalakkan pembelajaran di luar bilik darjah,” kata Khariza.

Katanya, pasukan Gamuda Parks diilhamkan untuk terus bekerja dengan Orang Asli Temuan untuk berbuat lebih banyak kesejahteraan masyarakat dan alam sekitar.

Berita Harian X