Jumaat, 17 Januari 2020 | 1:02pm
Kerajaan dianggar dapat menjimatkan RM42 bilion sepanjang tempoh konsesi PLUS selama 38 tahun lagi. - NSTP/Mohd Yusni Ariffin
Kerajaan dianggar dapat menjimatkan RM42 bilion sepanjang tempoh konsesi PLUS selama 38 tahun lagi. - NSTP/Mohd Yusni Ariffin

Kerajaan jimat RM42 bilion, tidak perlu bayar pampasan pada PLUS

KUALA LUMPUR: Kerajaan dianggar dapat menjimatkan RM42 bilion sepanjang tempoh konsesi PLUS Malaysia Bhd (PLUS) selama 38 tahun lagi.

Pejabat Perdana Menteri memaklumkan, penjimatan itu disebabkan kerajaan tidak akan menanggung beban membayar pampasan kepada PLUS, selepas tempoh konsesi dilanjutkan sehingga 2058.

Katanya, keputusan untuk mengurangkan tol sebanyak 18 peratus di semua lebuh raya milik PLUS seawal 1 Februari ini akan memastikan tiada kenaikan kadar tol sehingga tempoh konsesi tamat.

"Walaupun sebelum ini perjanjian konsesi memperuntukkan kenaikan kadar tol secara berperingkat, keputusan terbaru ini akan memastikan tiada kenaikan kadar tol sehingga tempoh konsesi tamat selepas 38 tahun iaitu dari 2020 hingga 2058.

"Tiada sebarang bayaran akan dibuat oleh kerajaan kepada PLUS sebagai timbal balas berikutan pengurangan kadar tol berkenaan," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Semalam, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan, bayaran tol semua lebuh raya milik PLUS diturunkan 18 peratus tahun ini dan kadar itu kekal sehingga tamat tempoh konsesi lanjutan pada 2058.

Dr Mahathir berkata, langkah itu diambil selepas kerajaan memutuskan untuk tidak menjual PLUS kepada mana-mana pihak dan mengekalkan pemilikan sahamnya oleh Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Berita Harian X