Selasa, 10 Disember 2019 | 7:47pm
DUA Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Kolej Vokasional dan Sekolah Kebangsaan Mawai Kota Tinggi yang beroperasi berikutan banjir di tiga kawasan terjejas iaitu di Kampung Baharu, Kampung Changi dan Kampung Jumis Bukit Raja, Kota Tinggi. - Foto ihsan APM

Mangsa banjir di Johor meningkat

KOTA TINGGI: Jumlah mangsa banjir di daerah ini meningkat kepada 717 orang membabitkan 181 keluarga sehingga jam 6 petang tadi, berbanding 711 mangsa pagi tadi.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) Kota Tinggi, berkata ia berikutan pertambahan mangsa di pusat pemindahan sementara (PPS) di Sekolah Kebangsaan (SK) Mawai yang mula dibuka sejak malam tadi.

Setakat ini, lima PPS dibuka di daerah ini.

“Mangsa banjir di PPS SK Mawai meningkat kepada 24 orang daripada lapan keluarga dari Kampung Mawai Baru, Kampung Mawai Lama dan Kampung Haji Mohd Jambi.

“Ia berbanding hanya 20 mangsa daripada tujuh keluarga terjejas sejak malam tadi.

“Anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga berikutan cuaca terus mendung dan dijangka hujan lebat hari ini, ” kata pegawai jawatankuasa bertugas dihubungi.

Pagi tadi, mangsa banjir di PPS Dewan Seri Teratai dilaporkan meningkat kepada 52 mangsa daripada 14 keluarga dari Kampung Sepak Hilir dan Kampung Sepak Hulu.

Ia berbanding hanya 42 mangsa daripada 11 keluarga terjejas petang semalam.

Sementara itu, PPS SK Taman Mawai yang dibuka malam tadi kekal menempatkan 20 mangsa daripada tujuh keluarga membabitkan penduduk kawasan Kampung Mawai Baru, Kampung Mawai Lama dan Kampung Haji Mohd Jambi.

PPS SK Teluk Ramunia yang dibuka sejak Jumaat lalu, kekal menempatkan 46 mangsa daripada 13 keluarga manakala mangsa di PPS Kolej Vokasional Kota Tinggi juga kekal (526 mangsa daripada 133 keluarga).

PPS Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) New Kota yang dibuka pada jam 3.30 petang kelmarin dan dikhaskan untuk menempatkan 67 mangsa daripada 13 keluarga masyarakat Rohingya juga tidak bertambah.

Semalam, beberapa kawasan di daerah ini terjejas bencana banjir berikutan hujan lebat yang melanda sejak jam 9.30 pagi semalam dan berlarutan lebih dua jam sehingga menyebabkan beberapa kawasan dinaiki air sehingga setengah meter.

Beberapa laluan utama di pusat bandar dan di Kilometer 6 Jalan Kota Tinggi-Mawai di sini juga terpaksa ditutup kepada kenderaan ringan.

Berita Harian X