Rabu, 21 Ogos 2019 | 12:11am
KETUA Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador. - Foto Eizairi Shamsudin
KETUA Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador. - Foto Eizairi Shamsudin

Individu bangkit isu perkauman terus ditangkap, tiada lagi amaran - KPN

KUALA LUMPUR: Tiada lagi amaran dikeluarkan terhadap pihak yang cuba membangkitkan sensitiviti perkauman, bangsa dan agama, sebaliknya mereka yang terbabit termasuk pemimpin politik akan disiasat dan ditangkap serta-merta, kata Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador.

“Saya tidak teragak-agak untuk menangkap mereka (pihak bangkitkan isu perkauman) dan memang saya akan buat (lakukan tangkapan).

“Saya bagi arahan kepada anak buah saya untuk siasat kes terkelas membabitkan keagamaan dan kaum. Jangan tunggu, terus siasat dan tangkap. Saya ulang, tiada lagi amaran,” katanya kepada Bernama News Channel di sini, hari ini.

Abdul Hamid berkata, banyak pihak terpedaya dengan agenda tertentu yang dicipta pihak tidak bertanggungjawab untuk menimbulkan suasana tidak harmoni dalam negara.

Beliau berkata, individu yang terpedaya itu, kemudian berkongsi perkara tidak sahih, merakam video berbaur perkauman dan menyebarkannya di media sosial selain menghina dan memaki pemimpin negara.

“Saya menyeru kepada orang ramai jangan terpedaya dengan mainan politik pihak tertentu dengan secara tidak disedari mereka terperangkap, maka orang yang menularkan video tidak tahu hujung pangkal, akhirnya mereka ditahan dan didakwa.

“Saya nasihatkan jangan ambil tindakan yang melulu dan ikut emosi,” katanya sambil menambah tindakan pihak tidak bertanggungjawab ini mengakibatkan masyarakat keliru, takut dan negara dilihat seolah-olah menjadi porak-peranda.

Abdul Hamid berkata, pelbagai isu perkauman sedang dan sudah diselesaikan pihak polis demi memastikan keharmonian dan ketenteraman awam sentiasa berada pada tahap terbaik.

“Saya menyeru pemimpin politik supaya mereka ada sikap tanggungjawab dalam bulan (Bulan Kebangsaan) ini kerana kita hendak sambut Merdeka. Banyak kenyataan tidak bertanggungjawab dikeluarkan, sepatutnya mereka (pemimpin politik) lebih bertanggungjawab selepas kita berjaya jalankan proses demokrasi cemerlang.

“Sekarang macam porak-poranda pula. Semua kaum, orang ramai jadi takut apa yang berlaku dalam negara kita ini, biarlah bertanggungjawab...jangan keluarkan kenyataan tanpa guna akal fikiran, hentikan semua ini,” katanya. - BERNAMA

Berita Harian X