Khamis, 11 Julai 2019 | 1:16pm
MENTERI Kewangan, Lim Guan Eng ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen, hari ini. - Foto Hafiz Sohaimi
MENTERI Kewangan, Lim Guan Eng ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen, hari ini. - Foto Hafiz Sohaimi

Khazanah, KWSP tolak tawaran beli PLUS - Guan Eng

KUALA LUMPUR: Kementerian Kewangan menolak tawaran Maju Holdings Sdn Bhd untuk mengambil alih PLUS Malaysia Sdn Bhd (PLUS), selepas mengambil kira pandangan pemegang saham utama syarikat konsesi tol itu.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata pemegang saham utama PLUS, Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak bersetuju dengan tawaran pengambilalihan itu.

“Kita terima banyak permohonan daripada pelbagai pihak dan keputusan kementerian adalah berlandaskan pandangan yang diberikan oleh pemegang saham utama, iaitu Khazanah dan KWSP.

“Buat masa ini, Khazanah dan KWSP tak setuju. Itu adalah keputusan buat masa ini, tetapi kita tetap akan berpandukan apa yang bakal diputuskan Perdana Menteri,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta laporan The Edge yang mendakwa Guan Eng menentang pengambilalihan syarikat konsesi tol itu daripada Maju Holdings.

Laporan The Edge itu mendakwa Maju Holdings sudah membuat tawaran baharu bagi mengambil alih PLUS dan ia dikatakan disahkan Dr Mahathir.

Ini bukan kali pertama Maju Holdings membuat tawaran untuk mengambil alih PLUS apabila tawaran seumpamanya pernah dikemukakan pada 2017.

Namun, kerajaan pada ketika itu menolak dengan alasan tidak dapat mengesahkan sama ada tawaran terbabit disokong sumber kewangan yang jelas dan kukuh.

Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, pihaknya akan mengaturkan pertemuan dengan Maju Holdings untuk menilai tawaran baharu berkenaan.

“Saya akan berjumpa pihak Maju Holdings untuk meneliti tawaran baharu itu yang dikatakan berbeza daripada tawaran sebelum ini,” katanya.

Berita Harian X