Sabtu, 6 Julai 2019 | 1:17pm
RAJA Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ketika menyampaikan sumbangan kepada bakal jemaah haji pada Majlis Mengucapkan Selamat Jalan Kepada Bakal Jemaah Haji ke Tanah Suci di Kompleks TH Sepang. -Foto Ahmad Irham Mohd Noor
RAJA Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ketika menyampaikan sumbangan kepada bakal jemaah haji pada Majlis Mengucapkan Selamat Jalan Kepada Bakal Jemaah Haji ke Tanah Suci di Kompleks TH Sepang. -Foto Ahmad Irham Mohd Noor

Raja Permaisuri Agong ucap selamat jalan kepada jemaah haji

SEPANG: Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah hari ini berangkat mengucapkan selamat jalan kepada jemaah haji Malaysia yang akan berlepas ke Tanah Suci dari Kompleks Haji Sepang, di sini.

Pada awal titah, Tunku Azizah memaklumkan baginda mewakili Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang tidak dapat hadir kerana gering disebabkan bengkak pada bahagian buku lali dan dinasihatkan berehat oleh doktor.

“Saya ingin sampaikan salam Tuanku yang minta maaf tidak dapat hadir atas faktor kesihatan. Seri Paduka ucapkan tahniah kepada yang terpilih untuk menjadi tetamu Allah bagi musim haji tahun ini,” titah Tunku Azizah.

Raja Permaisuri Agong menyampaikan pesanan Seri Paduka yang mahukan semua jemaah haji negara memberi tumpuan melaksanakan semua rukun dan wajib haji yang dipelajari sepanjang kursus bersama Lembaga Tabung Haji (TH).

Tunku Azizah turut berkongsi pengalaman sendiri menunaikan ibadat itu yang disifatkan baginda sebanyak ‘tiga setengah kali’ dan melalui pelbagai peringkat kemudahan dan keselesaan.

Menurut Raja Permaisuri Agong, kali pertama baginda menunaikan haji ialah ketika berusia 15 tahun yang baginda sifatkan sebagai haji ‘ekonomi’.

“Ketika itu tidak ada hotel, duduk di rumah ‘syeikh’, basuh baju sendiri dan tidur di lantai. Ketika itu sekeliling Kaabah masih lagi tanah dan mimbar yang tinggi dengan sedikit marble (marmar) untuk tawaf dan sa’ie,” titah Tunku Azizah.

Kali kedua baginda menunaikan haji ialah pada 1992 yang disifatkan sebagai ‘kelas bisnes’ kerana sudah ada hotel.

“Kali ini lebih selesa,” titah baginda lagi.

Titah Tunku Azizah, kali ketiga baginda menunaikan ibadah itu ialah pada musim haji 2006 di mana Aidiladha jatuh pada 1 Januari 2007.

“Ketika itu duduk di istana di atas bukit. Ini saya sifatkan ‘first class’. Hari Raya Haji pula jatuh pada 1 Januari 2007. Jadi saya sudah rasa duduk rumah syeikh, ‘business class’ dan kemudiannya ‘first class’.

“Saya bersyukur kerana bemula dari bawah,” titah Raja Permaisuri Agong.

Titah Tunku Azizah lagi, ibadah haji baginda yang setengah lagi ialah pada 1960 ketika berusia enam bulan dalam kandungan apabila kedua Almarhum ayahanda dan bonda baginda menunaikan haji.

Hari ini, seramai 483 jemaah haji terdiri daripada 200 lelaki dan 264 perempuan bersama 19 petugas berlepas ke Madinah melalui penerbangan keenam iaitu XY 5658.

Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa dalam ucapannya, berkata seramai 2,000 jemaah haji Malaysia sudah berada di Madinah.

Sejumlah 30,200 jemaah haji Malaysia akan mengerjakan Rukun Islam kelima tahun ini menggunakan lebih 62 penerbangan sewa khas haji terus ke Tanah Suci bermula 4 Julai sehingga 4 Ogos 2019. Mereka akan dibantu 640 petugas daripada TH. - BERNAMA

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X