Selasa, 7 Mei 2019 | 5:53pm
Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching. - NSTP/Asyraf Hamzah
Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching. - NSTP/Asyraf Hamzah

Akta pengajian tinggi baharu beri mahasiswa lebih kebebasan bersuara

KUALA LUMPUR: Akta berkaitan tinggi yang baharu akan diwujudkan dalam usaha menghapuskan halangan kebebasan bersuara dalam kalangan mahasiswa.

Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching, berkata akta baharu itu akan menggabungkan akta berkaitan pendidikan tinggi iaitu Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971, Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996, Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976 serta akta lain yang dilihat relevan.

Pada masa ini, katanya kementerian sedang mengambil maklum balas daripada pemegang taruh institusi pendidikan.

“Jun nanti kita akan bangunkan kerangkanya dan selepas itu kita akan bawa penyediaan nota pengaluan kepada jemaah menteri.

“Pada bulan Julai hingga Oktober pula kita akan buat sesi ‘townhall’ untuk ‘public engagement’, dan kita harap rang undang-undang baharu ini dapat dibentang di Dewan Rakyat pada 2020 selepas mendapat kelulusan Jabatan Peguam Negara dan Kabinet,” katanya ketika sesi soal jawab lisan di Dewan Negara hari ini.

Nie Ching menjawab soalan tambahan Datuk Dr S Ananthan yang bertanya mengenai kriteria kerajaan akan meminda Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 dan Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976 dalam usaha menghapuskan halangan kebebasan bersuara mahasiswa universiti di negara ini.

Mengulas lanjut, Nie Ching berkata dengan adanya akta baharu itu nanti, ia juga akan memberi peluang dan ruang kepada kakitangan akademik untuk melaksanakan Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) dengan lebih efektif serta akan dapat memperkaya sistem pendidikan tinggi negara. - BERNAMA

Berita Harian X