Sabtu, 3 November 2018 | 9:27am
Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin. - Foto Ahmad Irham Mohd Noor
Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin. - Foto Ahmad Irham Mohd Noor

KPKT sambut baik pembentangan Belanjawan 2019

KUALA LUMPUR: Belanjawan 2019 adalah satu perancangan yang tepat dan terperinci dalam usaha menyelesaikan permasalahan pemilikan rumah untuk rakyat Malaysia.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin berkata, belanjawan berkenaan adalah satu perangkaan yang bersifat merencana pembangunan secara holistik dan juga lebih bersasar.

“Bagi membantu golongan berpendapatan tidak lebih RM2,300 sebulan memiliki rumah buat kali pertama, dana berjumlah RM1 bilion akan ditubuhkan oleh Bank Negara untuk pembelian rumah mampu milik berharga sehingga RM150,000.

“Bermula pada 1 Januari 2019, dana berkenaan akan tersedia di beberapa bank tempatan yang terpilih, melalui kadar pembiayaan paling kurang serendah 3.5 peratus yang mana dapat mengurangkan bayaran ansuran bulanan oleh peminjam untuk memiliki rumah selain lebih mudah mendapat pembiayaan.

“Untuk pembeli rumah pertama bernilai sehingga RM500,000, kerajaan memberi pengecualian duti setem sehingga RM300,000 yang pertama ke atas surat cara pindah milik dan perjanjian pinjaman bagi dua tahun sehingga Disember 2020,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Ampang berkata, bagi menangani isu lambakan rumah yang tidak terjual pula, kerajaan mencadangkan pengecualian duti setem ke atas surat cara pindah milik bagi pembelian rumah pertama, berharga antara RM300,001 sehingga RM1 juta berkuatkuasa bagi enam bulan mulai 1 Januari 2019.

“Inisiatif ini adalah sebahagian daripada Kempen Pemilikan Rumah Kebangsaan yang turut mendapat sokongan pemaju menawarkan potongan 10 peratus ke atas harga hartanah kediaman projek sedia ada.

“Selain itu, selepas pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang memberi pengecualian terhadap perkhidmatan dan bahan binaan, Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) bersetuju untuk memberi pengurangan sebanyak 10 peratus daripada nilai jualan bagi projek perumahan yang tidak tertakluk kepada kawalan harga untuk projek perumahan baharu,” katanya.

Beliau berkata, insentif lain seperti memperkemas Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) dengan menghapuskan cukai untuk rumah bernilai di bawah RM200,000 dilihat dapat menstabilkan pasaran semasa dan ternyata belanjawan untuk tahun 2019 memberi fokus kepada pemilikan rumah bagi golongan B40.

Berita Harian X