Selasa, 7 Februari 2023 | 1:38pm
Lelaki warga Indonesia (tengah) dibawa ke Mahkamah Majistret Kuala Pilah bagi pendakwaan menipu dan memperdaya warga emas ketika menjual batu delima merah. - Foto NSTP/Abnor Hamizam Abd Manap
Lelaki warga Indonesia (tengah) dibawa ke Mahkamah Majistret Kuala Pilah bagi pendakwaan menipu dan memperdaya warga emas ketika menjual batu delima merah. - Foto NSTP/Abnor Hamizam Abd Manap

Tipu jual batu delima, warga Indonesia terima hukuman

KUALA PILAH: Mahkamah Majistret di sini, hari ini, menjatuhkan hukuman penjara 32 bulan, tiga sebatan dan denda RM8,000 terhadap seorang lelaki warga Indonesia kerana memperdaya seorang warga emas untuk membeli batu delima merah yang kononnya bernilai tinggi dan boleh mengubat pelbagai jenis penyakit.

Tertuduh, Salim, 44, dijatuhkan hukuman itu selepas mengaku salah sebaik pertuduhan dibaca jurubahasa di hadapan Majistret Saiful Sayoti.

Mengikut kertas pertuduhan, tertuduh didapati menipu seorang wanita berusia 68 tahun dengan memperdayakannya dan dengan curang mendorong wanita itu untuk menyerahkan wang tunai berjumlah RM12, 500 kepada tertuduh.

Ia bertujuan bagi pembayaran batu merah delima yang tertuduh katakan, bernilai tinggi dan boleh menyembuhkan pelbagai penyakit yang mana dia tidak akan menyerahkan wang tunai itu sekiranya tidak diperdayakan sedemikian.

Perbuatan itu dilakukan tertuduh pada 9 Disember tahun lalu, pada jam lebih kurang 10 pagi di tempat letak kereta Pasar Awam Kuala Klawang, Jelebu.

Bagi pertuduhan itu, tertuduh boleh dihukum mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam dalam rayuannya, memohon mahkamah meringankan hukuman kerana perlu menanggung keluarga selain tiga anaknya masih bersekolah.

Timbalan Pendakwa, Raya Ahmad Loqman Hakim Ahmad Khairie pula memohon hukuman lebih tegas berikutan kerugian dialami warga emas itu.

Mahkamah turut memerintahkan tertuduh menjalani hukum penjara tujuh bulan sekiranya gagal membayar denda.

Berita Harian X