Jumaat, 15 April 2022 | 10:27am
Gambar hiasan
Gambar hiasan

Video lama tunggang basikal lajak secara berbahaya ditularkan

KUALA LUMPUR: Polis hari ini menjelaskan video tular membabitkan sekumpulan penunggang basikal lajak yang menunggang secara berbahaya di Facebook 'We are Malaysians', semalam, adalah video lama.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Sarifudin Mohd Salleh, berkata semakan oleh polis terhadap video berdurasi lapan saat itu mendapati kejadian sebenar adalah pada 2016.

"Hasil semakan juga mendapati kegiatan penunggang basikal lajak dalam video yang ditularkan itu di Jalan Sultan Ismail.

"Dipercayai video berkenaan sengaja ditularkan kembali menerusi media sosial oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan orang ramai dinasihatkan supaya tidak menularkan gambar serta video lama bagi mengelak kekeliruan dan menimbulkan kegusaran kepada masyarakat," katanya dalam kenyataan hari ini.

Sarifudin turut meminta orang ramai yang mempunyai pertanyaan atau maklumat berkaitan video tular supaya menghubungi Balai Polis Trafik Jalan Tun H.S Lee di talian 03-2071 9999 atau Hotline JSPT Kuala Lumpur di talian 03-2026 0267/69 atau balai polis berhampiran.

Semalam tular sebuah video menerusi media sosial memaparkan aksi sekumpulan penunggang basikal lajak yang menunggang dalam keadaan berbahaya dan tindakan mereka mengundang pelbagai reaksi netizen.

– BERNAMA

Berita Harian X