Sabtu, 8 Januari 2022 | 6:54pm
Antara barangan yang dirampas oleh Batalion 7 Pasukan Gerakan Am (PGA7) di Pengkalan Haram Kak Mah, Rantau Panjang, hari ini. - Foto PGA7
Antara barangan yang dirampas oleh Batalion 7 Pasukan Gerakan Am (PGA7) di Pengkalan Haram Kak Mah, Rantau Panjang, hari ini. - Foto PGA7

PGA7 patahkan cubaan seludup barangan kosmetik

RANTAU PANJANG: Tindakan beberapa lelaki mahu menyeludup pelbagai barangan kosmetik dari negara jiran gagal apabila diserbu Batalion 7 Pasukan Gerakan Am (PGA7) di Pengkalan Haram Kak Mah, hari ini.

Dalam serbuan Op Benteng Covid pada 11.48 pagi itu, PGA7 merampas tiga jenis barangan kosmetik yang bernilai RM7,397.

Pegawai Pemerintah PGA7 Superintendan Azhari Nusi berkata, sebelum serbuan, anggota Strike Force Kompeni C, PGA7 membuat rondaan kenderaan di sekitar kawasan Rantau Panjang.

Katanya, ketika rondaan di Pengkalan Haram Kak Mah, anggota nampak beberapa lelaki sedang memunggah kotak dari sebuah perahu ke atas tebing sungai dalam keadaan mencurigakan.

"Ketika pasukan bertugas menghampiri lokasi, didapati semua lelaki berkenaan melarikan diri ke negara jiran dengan menaiki perahu.

"Hasil pemeriksaan lanjut menemui beberapa kotak yang berisi pelbagai barangan kosmetik yang diletakkan di dalam kotak, botol dan paket," katanya dalam kenyataannya, hari ini.

Beliau berkata, pasukan bertugas kemudian merampas kesemua barang kes dan bawa ke Komtak PGA Rantau Panjang untuk tindakan lanjut mengikut Seksyen 7 (1) (a) Peraturan Kawalan Dadah Dan Kosmetik 1984.

Katanya, semua barangan yang dirampas dalam proses serahan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk tindakan lanjut.

Berita Harian X