Isnin, 10 Februari 2020 | 5:03pm

Peniaga dituduh sokong LTTE gagal peroleh jaminan

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini, hari ini menolak permohonan peniaga B Subramaniam yang menghadapi pertuduhan memberi sokongan berkaitan kumpulan pengganas LTTE, supaya dibebaskan dengan jaminan sehingga kesnya selesai.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan memutuskan kesalahan mengikut Seksyen 130J Kanun Keseksaan berkaitan keganasan adalah kesalahan yang tidak boleh dijamin mengikut Seksyen 13 Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

“Mahkamah tidak bersetuju dengan hujahan pemohon bahawa Seksyen 13 SOSMA adalah tidak berperlembagaan, oleh itu permohonan pemohon ditolak,” katanya.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Rohaiza Abd Rahman dan Aslinda Ahad manakala peguam S Selvam mewakili Subramaniam.

Selvam ketika ditemui pemberita berkata, beliau akan memfailkan rayuan terhadap keputusan itu hari ini.

Pada Disember tahun lalu, Subramaniam, 57, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan memberi sokongan kepada kumpulan pengganas LTTE dengan cara menggunakan aplikasi Facebook atas nama ‘US SUBRA SUBRAMANIAM’.

Dia dituduh melakukan perbuatan itu di Pejabat Pegawai Penyiasat Bahagian E8 (M) Counter Terrorism, Cawangan Khas Bukit Aman, pada jam 5.30 petang dan 6 petang, 7 dan 10 Oktober tahun lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 130J (1)(a) Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara seumur hidup atau maksimum 30 tahun atau denda dan boleh dirampas mana-mana harta yang digunakan atau diniat untuk digunakan bagi melakukan kesalahan itu, jika sabit kesalahan.

Pada 29 Januari lalu, Mahkamah Tinggi lain juga menolak permohonan jaminan yang difailkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gadek, G Saminathan yang menghadapi pertuduhan memiliki item dan memberi sokongan berkaitan kumpulan pengganas LTTE.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Ahmad Shahrir Mohd Salleh dalam penghakimannya berkata, Kementerian Dalam Negeri melalui Seksyen 66B dan 66D Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktviti Haram 2001 (AMLATFPUAA) mewartakan LTTE sebagai entiti ditentukan berkaitan dengan suatu perbuatan keganasan yang mempunyai erti yang sama dengan Seksyen 130B Kanun Keseksaan. - BERNAMA

Berita Harian X