Rabu, 16 Oktober 2019 | 2:01pm
Najib hadir ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini. - NSTP/Zulfadhli Zulkifli
Najib hadir ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini. - NSTP/Zulfadhli Zulkifli

Pinda laporan 1MDB: Peguam Najib, Arul Kanda dapat kenyataan saksi

KUALA LUMPUR: Pihak pendakwaan hari ini menyerahkan lapan penyataan saksi kepada pasukan peguam dalam kes pindaan Laporan Akhir Pengauditan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membabitkan Datuk Seri Najib Razak dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy.

Perkara itu dimaklumkan Timbalan Pendakwa Raya, Mohammad Al-Saifi Hashim ketika pengurusan kes di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan di sini, hari ini.

“Kesemua dokumen akan lengkap dua minggu sebelum perbicaraan bermula dan pendakwaan akan menyerahkan lagi penyataan saksi yang lain ketika pengurusan kes akan datang,” katanya dan menambah pendakwaan juga akan melengkapkan 30 hingga 40 penyataan saksi untuk diserahkan kepada pembelaan.

Peguam Rahmat Hazlan mewakili Najib, 66, dan Jasmine Cheong bertindak bagi pihak Arul Kanda, 43, masing-masing mengesahkan telah menerima penyataan saksi itu.

Hakim Mohamed Zaini menetapkan pengurusan kes selanjutnya pada 7 November dan 13 November ini.

Mahkamah Tinggi sebelum ini menetapkan 18 November hingga 29 November 2019 dan 13 Januari hingga 17 Januari 2020 untuk perbicaraan kes itu.

Pada 4 Januari 2019, Mahkamah Sesyen di sini membenarkan permohonan pendakwaan supaya kes Najib dan Arul Kanda dibicarakan bersama.

Pada 12 Disember 2018, Najib didakwa atas pertuduhan menggunakan jawatannya dengan mengarahkan supaya Laporan Akhir Pengauditan 1MDB dipinda, sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam Negara (PAC), bagi mengelakkan sebarang tindakan terhadapnya.

Dia dituduh sebagai seorang pegawai badan awam iaitu Perdana Menteri Malaysia, menggunakan jawatannya untuk mendapatkan suapan bagi dirinya, iaitu perlindungan daripada tindakan yang bersifat tatatertib, sivil atau jenayah berkaitan 1MDB, dengan cara mengambil tindakan mengarahkan Laporan Akhir Pengauditan 1MDB, yang sedang disediakan, dipinda sebelum laporan itu dimuktamadkan dan dibentangkan kepada PAC, yang beliau secara langsung mempunyai kepentingan.

Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan kesalahan berkenaan di Kompleks Jabatan Perdana Menteri, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Putrajaya, antara 22 Februari 2016 dan 26 Februari 2016.

Pertuduhan mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda minimum lima kali ganda jumlah atau nilai suapan, yang menjadi hal perkara kesalahan itu jika suapan dapat dinilai atau berbentuk wang atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Arul Kanda, pula didakwa bersubahat dengan Najib, meminda laporan itu, bagi melindungi bekas perdana menteri itu daripada dikenakan tindakan tatatertib, sivil atau jenayah berkaitan 1MDB, di tempat dan masa sama mengikut Seksyen 28(1) (c) Akta SPRM 2009 dibaca bersama Seksyen 23 (1) & 24(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman serupa, jika sabit kesalahan.

– BERNAMA

Berita Harian X