Selasa, 13 Ogos 2019 | 9:40am

Pencarian Nora Anne masuk hari kesepuluh

NILAI: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) remaja perempuan warga Ireland, Nora Anne Quoirin, 15, memasuki hari kesepuluh hari ini sejak gadis itu dilaporkan hilang daripada sebuah resort di Pantai, Seremban, 4 Ogos lepas.

Keberadaan dan nasib remaja itu terus menimbulkan tanda tanya bukan sahaja di kalangan masyarakat, bahkan juga di kalangan pengamal media tempatan dan antarabangsa yang telah berkampung di lokasi kejadian sejak hari pertama Nora Anne dilaporkan hilang.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Mohd Nor Marzukee Besar dalam kenyataan ringkas di aplikasi WhatsApp di sini memberitahu media yang mereka dibenarkan mengikuti petugas Op SAR buat kali kedua selepas pelawaan pertama dibuat semalam.

“Anda hendaklah melapor kepada Inspektor Harminder di substek (khemah pusat operasi SAR). Adalah diingatkan risiko keselamatan adalah tanggungjawab sendiri,” katanya ringkas.

Operasi bagi mengesan Nora Anne yang memasuki hari kesepuluh hari ini, setakat semalam membabitkan 353 anggota, pasukan SAR terbesar setakat ini dengan sidang media akan perkembangan pencarian hari ini dijangka diadakan pada pukul 5 petang ini.

Nora Anne disedari hilang daripada bilik penginapannya di sebuah resort di Pantai oleh keluarganya pada 8 pagi 4 Ogos. Remaja yang mengalami masalah pembelajaran itu tiba bersama keluarganya di Malaysia pada 3 Ogos untuk percutian dua minggu di negara ini.

Semalam ibu kepada remaja istimewa itu, Meabh Jaseprine Quoirin, 46, menawarkan wang ganjaran RM50,000 kepada sesiapa yang dapat memberi maklumat sehingga menemukan gadis.

Sementara itu, Mohd Nor Marzukee berkata operasi SAR Nora Anne hari ini membabitkan 313 anggota.

Beliau berkata anggota SAR digerakkan secara berperingkat, dan mulai 9 pagi ini seramai 90 anggota ditugaskan dalam operasi itu.

Selain unit-unit dalam Polis Diraja Malaysia, turut terbabit dalam operasi berkenaan adalah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA), Jabatan Perhutanan negeri, Sapura serta penduduk tempatan.

Operasi hari ini dijangka lancar pada sebelah pagi, berikutan keadaan cuaca baik berbanding kerap hujan, sebelum ini. – BERNAMA

OPERASI mencari dan menyelamat (SAR) Nora Anne Quoirin di kawasan Gunung Berembun. - Foto Iqmal Haqim Rosman
OPERASI mencari dan menyelamat (SAR) Nora Anne Quoirin di kawasan Gunung Berembun. - Foto Iqmal Haqim Rosman
Berita Harian X