Jumaat, 18 Januari 2019 | 12:50pm
Pemangku Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), Datuk Saiful Azly Kamaruddin (kanan) di sidang media kejayaan Operasi Mule Account di Menara KPJ, Jalan Tun Razak. - Foto Salhani Ibrahim
Pemangku Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), Datuk Saiful Azly Kamaruddin (kanan) di sidang media kejayaan Operasi Mule Account di Menara KPJ, Jalan Tun Razak. - Foto Salhani Ibrahim

Orang lembam antara sasaran jadi keldai akaun - Polis

KUALA LUMPUR: Orang lembam, penagih dadah, pesara dan penganggur antara ciri-ciri individu yang dikesan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman menjadi keldai akaun kepada sindiket penipuan.

Dapatan itu hasil Ops Mule Account yang dijalankan serentak di seluruh negara selama tiga minggu bermula 10 Disember lalu yang berjaya menahan 145 keldai akaun berusia 19 hingga 63 tahun.

Pemangku Pengarah JSJK Bukit Aman, Datuk Saiful Azly Kamaruddin, berkata Ops Mule Account itu menyasarkan pemilik akaun yang dikesan terbabit dengan jenayah telekomunikasi, perbankan atas talian, Macau Scam dan pinjaman tidak wujud.

“Dalam operasi ini pihak polis membuat tangkapan seramai 145 individu, terdiri daripada 90 lelaki dan 55 wanita berusia dari 19 hingga 63 tahun. Kita menjalankan soal siasat terhadap keldai akaun ini.

“Hasilnya kami mendapati antara ciri-ciri individu yang disasarkan menjadi keldai akaun adalah terdiri daripada mereka yang mempunyai rekod lampau dengan bank, individu yang sedang mencari pekerjaan, penagih dadah, golongan yang tiada pekerjaan tetap, yang memang tidak bekerja seperti suri rumah atau pesara, penuntut kolej, orang kelainan upaya (OKU) lembam dan pekerja sosial.

“Kebanyakan daripada golongan ini disasarkan kerana mahu mendapatkan wang dengan senang dan pantas selain tidak mempunyai pendapatan tetap, terdesak mahu menggunakan wang dan terpedaya,” katanya ketika sidang media di Ibu Pejabat JSJK Bukit Aman, di Menara KPJ, di sini, hari ini.

Saiful Azly berkata, antara alasan mereka menjadi keldai akaun adalah kerana pernah membuat pinjaman dengan along, berkenalan dengan individu tidak dikenali melalui laman sosial, urusniaga atas talian, kehilangan dompet yang mempunyai maklumat bank, terbabit urusniaga sewa kad ATM dan diperdaya sindiket.

“Justeru, saya meminta kepada semua pemilik akaun agar tidak terjebak menjadi keldai akaun dengan membenarkan individu lain menggunakan akaun anda untuk memasukkan duit dalam jumlah yang banyak sebelum memindah keluar wang berkenaan.

“Pihak bank boleh mengesan transaksi berkenaan. Pemilik akaun yang didapati terbabit boleh disiasat mengikut Seksyen 411 Kanun Keseksaan (KK), Seksyen 414 KK, Seksyen 424 KK, Seksyen 29 (1) Akta Kesalahan Kecil serta Pelanggaran Terma dan Syarat Pembukaan Akaun Bank,” katanya.

Berita Harian X