Jumaat, 23 November 2018 | 5:37pm
NAJIB tiba bagi mendengar pengurusan kes atas 25 pertuduhan salah guna kedudukan dan pengubahan wang haram membabitkan 1MDB di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. - NSTP/Muhd Zaaba Zakeria
NAJIB tiba bagi mendengar pengurusan kes atas 25 pertuduhan salah guna kedudukan dan pengubahan wang haram membabitkan 1MDB di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. - NSTP/Muhd Zaaba Zakeria

Najib kemuka permohonan gugur 25 tuduhan

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak akan mengemukakan permohonan untuk membatalkan 25 tuduhan salah guna kedudukan dan kegiatan pengubahan wang haram berkaitan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dihadapinya.

Bekas Perdana Menteri itu juga akan mengemukakan permohonan untuk mengetepikan Datuk Seri Gopal Sri Ram daripada mengetuai barisan pendakwaan.

Perkara itu dimaklumkan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang mewakili Najib ketika kes dipindahkan ke Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Ketika ditemui media, Muhammad Shafee berkata kedua-dua permohonan itu akan difailkan dalam tempoh terdekat.

“Permohonan untuk mengetepikan Gopal Sri Ram adalah atas alasan konflik kepentingan,” katanya.

Terdahulu, Najib, 65, mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Collin Lawrence Sequerah, pada jam kira-kira 3.30 petang.

Pihak pendakwaan kemudian memohon mahkamah menetapkan tarikh perbicaraan dan memberitahu akan memanggil 52 saksi untuk memberi keterangan.

Sehubungan itu, mahkamah menetapkan 15 hari bermula 15 April depan untuk perbicaraan kes.

Pada 20 September lalu, Najib didakwa atas 25 pertuduhan terdiri daripada empat tuduhan salah guna kedudukan membabitkan rasuah dan 21 kegiatan pengubahan wang haram membabitkan nilai kira-kira RM2.3 bilion.

Dia yang juga Ahli Parlimen Pekan, didakwa atas empat pertuduhan rasuah sebagai Pegawai Badan Awam iaitu Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB, menggunakan kedudukannya bagi mendapatkan rasuah bagi dirinya sendiri

Berita Harian X